maandag 20 augustus 2007

Ook katholieken mogen niet alles

Vanaf vandaag mag de klok van de H. Margarita Mariakerk (Ringbaan West) in Tilburg niet meer naar hartelust mensen wakker maken.

Omwonenden hadden al lange tijd geprobeerd de pastoor fatsoen bij te brengen, maar nu mag de klok -na twee boetes van € 5.000- niet meer (dagelijks!) om 07:15 de bevolking van de wijk op wrede wijze uit hun slaap luiden. (VPRO Geschiedenis vandaag)

Gaat het hier gewoon om een incidenteel geval van geluidsoverlast? Of is dit de eerste stap om voortaan ook moskeeën het zwijgen op te leggen? Het zou me niet verbazen!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Heee:

Dat doet me denken aan de kerk in de Elandstraat in Den Haag: daar maakten de klokken ook teveel geluid. Ze moesten dus uit. Het leek mij een beetje onzin en ingegeven door acties een zeikerige buurtbewoner; want in de tijd dat het speelt was er nog nauwelijks sprake van invloed van de Koran.

Ik wandelde ooit in de buurt van die kerk en hoorde de klokken toch luiden. Maar vreemd: de klank vervormde een beetje! Hoe kan dat nu? Bij goed kijken zag ik ik dat er in de klokketoren vier hoornluidsprekers stonden opgesteld. Dat was niet verboden. Ik weet niet of die kerk nu nog in gebruik is.

Dus ik stel hierbij voor dat ze die grap in Tilburg ook uithalen. Wel geluid; geen klokken luiden.

Dwarslezer zei

Je kunt erom lachen, maar kerkklokken kunnen vreselijk irritant zijn.

Een studiegenote van me woonde in Tilburg (op de Heuvel), pal tegenover een kerk, die elke zaterdag tussen 17:00 en 18:00 drie klokken ononderbroken liet luiden. Laat ik je vertellen dat tot in de wijde omtrek geen gesprek te voeren was.

Bij de stilgelegde kerk gaat het om een buurt met veel oudere bewoners, die niet meer vroeg naar hun werk hoeven. In die situatie vind ik het asociaal als die pastoor zijn lui-hobby belangrijker vindt dan de slaap van 'zijn' parochianen

Anoniem zei

Ja,

Ik kan me best voorstellen dat er mensen zijn die vroeg uit bed moeten of nachtdiensten draaien en dan graag geen herrie willen. Of die hoe dan ook geen herrie willen. Een kerkklok is (volgens mij) oorspronkelijk ook meer voor het platteland bedoeld. Wellicht zou ik me ook ergeren als ik vlak naast een kerk woonde.

Ik heb het gevoel dat ik het eerste begin van een klokketoren in Ierland heb gezien: monniken bouwden daar hoge ronde torens met mondvoorraad waarin ze voor de plunderende Noormannen vluchtten. Een toren met doorsnede van ongeveer 3 meter en een deur op ongeveer 6 meter hoogte: ze klommen naar boven; haalden de trap op en bleven wachten tot de belegeraars weer vertrokken. Logisch vervolg lijkt me een torenklok om de komst van Noormannen aan te kondigen aan buurtbewoners en andere kloosters. Mocht de lezer ooit in Monasterboice komen: bezoek de restanten van het klooster (uit ca 420)

Maar toch: als kind logeerde ik bij opa en oma en als 's-zondagochtends de kerkklokken zachtjes te horen waren, vermengd met het geluid van regendruppels in de dakgoot en een zacht suizende wind door een kier van het raam, dat vind ik nog steeds een heel mooi geluid.

Ik heb een week of vier in Saudi-Arabie gewerkt; daar begint de Imam zijn oproep tot gebed door hoornluidsprekers; vermogen ca 400 Watt; tijd zonsopgang (ca 06:00)(als de Imam een witte draad van een zwarte kan onderscheiden is dacht ik de officiele regel). Naast dit geluid heb ik moeten slapen en ik moet zeggen: kerkklokken zijn als wekker beslist te prefereren. Niet omdat Arabische klanken mij onaangenaam zijn, maar omdat de gemiddelde Imam kennelijk geen muzikaal gevoel heeft.

Maar, je hebt gelijk: een vol uur klokkenluiden lijkt me nu ook weer te veel van het goede! Zelfs in (het nog katholiek te noemen?) Tilburg!

(ivm herrie heb ik nog een off-topic anecdote over iemand die boven het station van Duesseldorf moest slapen; daar was de enige hotelkamer die nog vrij was. De Duitse bedrijfsleider vond het vreselijk dat hij zijn relatie op zo een plaats moest huisvesten, want 's-nachts werd er gerangeerd en was er een pestherrie. De relatie kwam inderdaad met diepe wallen onder de ogen uit het hotel: hij was de hele nacht opgebleven om treinen te kijken: hij was een treinenliefhebber en had zich geen mooiere kamer kunnen wensen!)