dinsdag 28 augustus 2007

Lekker SP-trappen

Verleden week (op 22 augustus) wijdde de Volkskrant een flinke lap papier aan uit hun verband gerukte opmerkingen over de afdrachtregeling van de SP en over SP-ers die wachtgeld genieten. (Zie op de site van de SP voor een reactie op het artikel in de Volkskrant en een op 23 augustus in de Volkskrant gepubliceerd interview met Agnes Kant).

Op dezelfde pagina waar verleden week het zogenaamde kwaliteitssufferdje Spanje achterlijk liet verklaren door een Nederlandse Barbara, die niet weet hoe ze een woordenboek moet gebruiken en die alleen ziet dat Nederlandse zakkenvullers in Marbella niet slim genoeg zijn om te begrijpen hoe de Spaanse maatschappij in elkaar zit (ooit van 'inburgering' gehoord?) geeft De Pers vandaag (voor de zoveelste keer) de SP ervan langs, door wat achterklap over de vrouwvriendelijkheid van Harry van Bommel uit te smeren.

Wat is er nu eigenlijk aan de hand? Van Bommel zou in Jordanië een vrouwelijke ambassade-medewerker "iets te vrijmoedig" hebben benaderd. Deze deed "aangifte van zijn opdringerige handelingen". Bronnen worden (volgens goed gebruik) niet vermeld. Maar waarom zouden ze ook? Het gaat er alleen om zoveel mogelijk negatiefs over de SP te publiceren. Wie het nog niet doorheeft: zowel de Volkskrant als De Pers zijn PvdA-kranten, maar de Volkskrant probeert in ieder geval nog serieus over te komen, De Pers doet daar geen moeite voor, waarschijnlijk omdat het ochtendlijke leesvee toch niet al te kritisch leest...

En die ambassademedewerkster... het zal inmiddels toch wel in brede kringen bekend zijn, dat ambassades broeinesten zijn van conservatief gedachtengoed: er is waarschijnlijk geen plaats ter wereld waar 30 april zó uitbundig gevierd wordt als in Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland. Ook daar zal de SP dus niet al te enthousiast ontvangen worden. Ik zou wel eens willen weten wat de reactie was geweest als Balkenende zich iets te vrijmoedig had overgegeven aan opdringerige handelingen.

Door mijn Zuid-Europese achtergrond ben ik waarschijnlijk ook meer complimenteus jegens vrouwen dan de gemiddelde Nederlandse calvinist, maar tot op heden heb ik daarop, in meer dan 40 jaar, nog nooit een negatieve reactie gehad.

Het meest opvallende is overigens nog wel, dat de Spits, de Dag en de Metro vandaag niet één woord wijden aan de gesuggereerde misdragingen van Harry van Bommel (trouwens gisteren ook niet).

Geen opmerkingen: