dinsdag 30 december 2008

Turkije heeft het gehad met Israel!

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ali Babacan, vertelde tijdens een persconferentie bij het bezoek van zijn Egyptische ambtgenoot, Ahmed Aboul Gheit, dat het "onmogelijk" was de bemiddeling bij de vredesbesprekingen tussen Syrie en Israel (over de ontruiming door Israel van de in 1967 bezette Golanhoogte) voort te zetten na de slachtpartij in Gaza. "Voortzetting van het conflict kan de grenzen van Gaza overschrijden en in een andere fase overgaan die een ernstig risico voor de gehele regio kan opleveren," zei hij daarbij, en: "Het voortzetten van besprekingen is onder deze voorwaarden natuurlijk onmogelijk. Enerzijds oorlog voeren tussen Israel en Palestina en tegelijkertijd vrede sluiten tussen Israel en Syrië - die twee kunnen niet samengaan.". (Today's Zaman en Hurriyet Daily News van vandaag).

Denk overigens niet, dat Turkije zo vredelievend is, want de Turkse houding jegens de Koerden is even oorlogszuchtig als die van Israel jegens de Palestijnen. Afgelopen weekend zijn door Turkse bommenwerpers nog Koerdische doelen in Noord-Irak bestookt (Boston Globe van 28 december).

Het kan geen kwaad om er in dit verband even bij stil te staan dat de Koerden en de Palestijnen slachtoffers zijn van dezelfde koloniale machten (met name Engeland en Frankrijk), die in 1948 bedachten dat er in Palestina een staat Israel gesticht moest worden.
Eerder, bij de opheffing van het Ottomaanse Rijk bij het verdrag van Lausanne (1923) was in overleg met de genoemde landen besloten dat Koerdistan zou worden opgedeeld tussen Turkije, Iran en Irak (en kleine delen in Syrië en Armenië), zodat de Koerden minderheden werden in landen met een andere cultuur (zie Wikipedia), waarbij het in Turkije zelfs verboden is (of in ieder geval tot kort geleden verboden was) om Koerdisch te spreken.

Geen opmerkingen: