woensdag 31 december 2008

Hypocrisie in de Nederlandse politiek (over vuurwerk en paddo's)

Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG), waarbij alle Nederlandse oogartsen zijn aangesloten, heeft aan zijn leden gevraagd om bij te houden hoeveel vuurwerkslachtoffers ze deze week moeten behandelen.

De Stichting Consument en Veiligheid schat dat van de 1100 vuurwerkslachtoffers bij de vorige jaarwisseling bijna een derde oogletsel had opgelopen tengevolge van vuurwerk.

NOG-voorzitter De Faber denkt dat het er nog wel meer kunnen zijn. De Faber heeft zelf verleden jaar 40 patiënten behandeld met vuurwerkletsel. Elf van hen werden blind en bij drie patiënten moest een oog worden verwijderd.

Aan het eind van januari wil het NOG de politiek confronteren met de resultaten van het onderzoek en vragen consumentenvuurwerk te verbieden.

Het actiecomité Staakt het Vuren wil een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk. In plaats daarvan moeten plaatselijk centrale vuurwerkshows komen, die door professionals worden uitgevoerd (Trouw, vandaag).

Waarom het privé afsteken van vuurwerk niet al jaren geleden verboden is, is mij volstrekt duister. Jaar na jaar moeten er honderden slachtoffers behandeld worden met min of meer ernstige brandwonden. Toch maakt de politiek zich kennelijk niet druk over de talloze slachtoffers en over de verdere ellende die het vuurwerk veroorzaakt (zoals ademhalingsproblemen bij CARA-patiënten en de gevolgen voor het milieu).

Hoe anders reageerde de overheid niet toen verleden jaar een Fransman in Amsterdam zijn hond geslacht zou hebben onder invloed van paddo's. Minister Klink van volksgezondheid (dezelfde met de misleidende informatie over het Electronisch Patiëntendossier - zie mijn artikel Wanneer verdwijnt onze laatste privacy? van 9 november dit jaar) vertelde eerder deze maand "Toen [...] heb ik me voorgenomen de paddo's te verbieden." Uit onderzoek van zijn eigen ministerie was verleden jaar echter al gebleken dat het ging om een psychotische patiënt, die helemaal geen paddo's gebruikt had. (Metro, 12 december) Domme, slecht-geïnformeerde minister? Of leugenachtige minister? Hij is lid van het CDA, dus bedenk zelf maar iets...

Inmiddels zijn paddo's sedert 1 december 2008 verboden en er is zelfs al opgetreden tegen plaatsen waar ze nog verkocht werden.

Vanwaar deze verschillende benaderingen? Hoeveel slachtoffers heeft het gebruik van paddo's veroorzaakt, pak weg in de laatste tien jaar? Hoeveel slachtoffers heeft het gebruik van alcohol, pak weg in 2008, veroorzaakt? Denk daarbij aan verkeersongevallen, mishandelingen... Hoeveel lichamelijke en materiële schade heeft vuurwerk inmiddels veroorzaakt? En daarbij wil ik niet eens nadrukkelijk verwijzen naar de vuurwerkramp in Enschede op 13 mei 2000, waarbij 23 doden en 950 gewonden vielen, 200 woningen vernield en nog eens 1500 woningen zwaar beschadigd werden; ik ben er namelijk nog steeds niet van overtuigd dat het bij die ramp uitsluitend ging om vuurwerk... (zie ook bij Klokkenluider-online).

Maar ja, wat kun je verwachten van een régime dat slachtoffers (de Palestijnen) schuldig acht aan de oorlogsmisdaden die tegen hen begaan worden door Israel? Terwijl die staat (Israel) zich nog steeds zielig blijft voordoen als slachtoffer van de oorlogsmisdaden die zo'n 70 jaar geleden jegens de Joodse bevolking van Midden- en West-Europa
gepleegd werden ...

1 opmerking:

Anoniem zei

Tja, dat achterlijke afsteken van vuurwerk, nou ja, vuurwerk kan nog wel mooi ontworpen zijn, maar het is hier voornamelijk knalwerk. Om de boze geesten uit te drijven? Volgens mij helpt het niks en blijft de regering gewoon zitten!

In elk geval, men vergeet ook nog eens de gevolgschade voor de maatschappij te noemen: mensen die door eigen toedoen (waarbij ik ook reken het in de buurt van vuurwerk afstekende lieden gaan staan kijken) blind worden zouden hiervoor eigenlijk ook nog beboet moeten worden. Evenals de mensen die ledematen etc. moeten missen. Die zouden in elk geval de medische zorg uit eigen zak moeten bekostigen. Ook zou er een zeer, zeer fikse milieubelasting in de prijs van vuurwerk moeten zitten.

En laten we, zolang dit belachelijke, zogenaamd feestelijke, gedoe toegelaten is in vredesnaam niet meer ouwehoeren over luchtvervuiling; paddos; schone autos; spaarlampen met kwik; roken in de horeca en het verhuiscircus van het Europees parlement. Nou ja, toch maar wel, anders denkt men dat die dingen niet meer actueel zijn...

Ik hoorde gisteren in het nieuws dat er 110.000 kg illegaal vuurwerk in beslag is genomen. Ik neem aan dat dit een klein deel is van wat er normaal wordt aangestoken. Tonnen chemische rotzooi worden er de lucht in geblazen.

Voor mij hoeft het niet. Ik zal blij zijn als het "feest"gedruis weer voorbij is.

tot schrijfs,
Blatant Bill