donderdag 25 december 2008

Gemeente Castricum profileert zich verder

Nadat de gemeente Castricum zich enkele maanden geleden al onderscheidde door als enige Nederlandse kustgemeente het nachtelijk verblijf in strandhuisjes te beboeten (zie het Noordholland Dagblad van 2 juli 2008), gaat de gemeente nu verder werken aan zijn imago.

Volgend jaar gaat de gemeente namelijk optreden tegen het permanent bewonen van recreatiewoningen. De gemeente heeft aldus gereageerd op vragen van VVD-raadsleden. (Nieuwsblad voor Castricum van 24 december, zie ook het Noordhollands Dagblad van 18 december).
Tja, die lui van de VVD hebben natuurlijk geen woonproblemen. Dat er voor jongeren in Castricum nauwelijks (betaalbare) mogelijkheden zijn (*) zal hun worst zijn, zij hadden waarschijnlijk ouders die voor hen een woning kochten, of ze kopen er zelf een voor hun eigen kinderen...

De gemeente beseft kennelijk wel dat na jarenlang gedoogbeleid niet al te rechtlijnig kan worden opgetreden, dus heeft een of andere ambtenaar in zijn agenda 31 october 2003 als peildatum geprikt, maar iedereen die op die datum nog niet in zijn huidige recreatiewoning woonde, moet eruit.

Het ministerie van VROM biedt (zie het antwoord op vraag 7 op de pagina over "Permanente bewoning" van de site van het ministerie) weliswaar gemeenten de mogelijkheid om het bestemmingsplan zodanig te wijzigen dat "de bestemming van het recreatiecomplex of de individuele woning wordt [...] omgezet van 'recreëren' naar 'wonen'. Voorwaarde hiervoor is wel dat de woning(en) niet in een waardevol en/of kwetsbaar gebied ligt (liggen)". Aangezien veel van de recreatiewoningen in de gemeente Castricum achter huizen of boerderijen gebouwd zijn, lijkt die oplossing me heel wat wenselijker. De gemeente Castricum lijkt echter meer te voelen voor strakke regels en strakke handhaving daarvan.

(*) De raadsfracties van De VrijeLijst en de PvdA hebben in ieder geval wel ingezien dat het voor starters in Castricum moeilijk is om woonruimte te vinden, en daarom hebben ze het plannetje opgevat om dan maar wooncontainers te gaan stapelen. (zie het Noordhollands Dagblad van 17 october 2008). Hoe het verder gaat met dit ideetje is me verder niet bekend. Ik heb er namelijk niets meer over gehoord of gelezen...

Geen opmerkingen: