maandag 29 december 2008

Internationaal protest tegen moordaanslagen Israel

Meteen op 27 december werd in Amsterdam al een demonstratie gehouden, waarbij -ondanks de korte tijd van organisatie- enkele honderen mensen zich in de kou verzameld hadden. Klik hieronder voor een filmverslag:Ook in Madrid vond (gisteren) een demonstratie plaats, waarbij een duizendtal demonstranten zich vóór de Israelische ambassade verzameld hadden. Zie voor een beeldverslag op de pagina van El Mundo van gisteren.

Bij een demonstratie in Londen vóór de Israelische ambassade, waaraan 700 mensen deelnamen, werden 10 mensen gearresteerd wegens 'verstoring van de openbare orde'. (BBC News, Times en Sky News van gisteren). Ook in Parijs vond gisteren een demonstratie plaats van ongeveer 1.000 mensen (Miami Herald van gisteren).

Ook in de Arabische wereld (Libanon, Syrië, Jordanië en Irak), Iran en Turkije hebben demonstraties plaatsgevonden, waarbij gevraagd werd om een krachtigere reactie op de luchtaanvallen vanuit de Arabische wereld. Op de westelijke Jordaanoever werden met stenen gooiende demonstranten op afstand gehouden met rubberen kogels en traangas.
Indonesië waarschuwde dat de Israelische aanvallen tot nieuwe spanningen zouden leiden.

Obama had niets te zeggen, al schijnt hij met Condoleezza Riza, de huidige Verenigdestaatse minister van buitenlandse zaken, over de toestand gesproken te hebben (The Guardian van gisteren).

Voor komende woensdag wordt door een groot aantal organisaties in Brussel een demonstratie georganiseerd tegen de Israelische gewelddadigheden en tegen de blokkade van de Palestijnen. Zie voor meer bijzonderheden de site van Vrede vzw.

Geen opmerkingen: