woensdag 3 december 2008

Stop de blokkade van de Gaza-strook!

Overgenomen uit het decembernummer van de «Rode Morgen»:


In de Gaza-strook houdt Israël anderhalf miljoen Palestijnen al wekenlang van de wereld afgesloten. De enige elektriciteitscentrale kan nauwelijks stroom leveren, omdat Israël de olietoevoer blokkeert. Aan alles is een tekort. In ziekenhuizen sterven mensen onnodig. Duizenden fabrieken en werkplaatsen liggen stil door gebrek aan grondstoffen. Landbouwproducten rotten weg, omdat ze niet geëxporteerd kunnen worden. De Israëlische regering verschaft zich keer op keer een reden om de Palestijnen de duimschroeven verder aan te draaien.

Een jaar geleden organiseerde president Bush een Israëlisch-Palestijns topoverleg in het Amerikaanse Annapolis. Hij wilde de twee-staten 'oplossing' van 1993 nog eens proberen. Met het Oslo-akkoord van 1993 accepteerden de Palestijnse leiders de bezette gebieden als Palestijnse staat. Maar Israël saboteerde die akkoorden en vergrootte met gesubsidieerde huizenbouw het aantal kolonisten van 248.000 in 1993 tot 460.000 in 2007. Volgens VN-resoluties moest Israël die bezette Palestijnse gebieden, Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem, allang hebben ontruimd.

In Annapolis beloofde Israël opnieuw om nederzettingen niet uit te breiden en de na maart 2001 gebouwde buitenposten te ontmantelen. Verder zou Israël geen land meer in beslag nemen en geen huizen meer vernielen. Israël zou de Palestijnse instellingen in Oost-Jeruzalem heropenen en de interne afsluitingen opheffen.

In de eerste maanden na Annapolis gaf de regering 16 keer méér bouwvergunningen voor nederzettingen in de Palestijnse gebieden dan in de periode vóór de top. Israël bouwt ook verder aan de 600 kilometer lange muur. Van de bezette Palestijnse gebieden is nu de helft in beslag genomen door nederzettingen of ligt aan de Israëlische kant van de muur. Nieuwe verbindingswegen tussen de nederzettingen - die verboden zijn voor Palestijnen - versnipperen het land. Op de Palestijnse wegen komen steeds meer checkpoints. Een boer die zijn land aan de andere kant van de muur wil bewerken heeft een vergunning nodig - met bijbehorende bureaucratie. Dat geldt ook voor zieken in kritieke toestand. Zo schendt Israël beloftes, akkoorden en VN-resoluties, vermoordt Palestijnen en zet er nog meer gevangen. Israel kan dit ongestraft doen, omdat de VS en ook de EU haar steunen. Israël is hun steunpunt in het Midden-Oosten. Ook de Nederlandse regering steunt het criminele Israëlische optreden.
  • Vrijheid voor het Palestijnse volk!
  • Weg met de muur, de nederzettingen en de blokkade van Gaza!
  • Eén staat, met gelijke rechten voor Palestijnen en Israëli's!


Neem een gratis proefabonnement van drie nummers van de Rode Morgen (zonder verplichtingen). Mail aan redactie@rodemorgen.nl of bel: 010 4199054.

Geen opmerkingen: