donderdag 25 december 2008

Hoe moet dat als je niet van foebballen houdt?

De PvdA-voorzitter (Lilianne Ploumen) heeft in een interview in de Volkskrant van 23 december het een en ander verteld over haar integratie-notitie Verdeeld verleden, gedeelde toekomst.

Er is ongetwijfeld heel veel te zeggen over wat ze allemaal te berde brengt, maar aangezien de PvdA (en de Balkenbende) erg soepel omgaat met haar mensen (denk maar aan de misselijke manier waarop onlangs Ellen Vogelaar gedumpt werd), heeft het volgens mij weinig zin om er veel woorden aan vuil te maken, want volgende week of volgend jaar is het toch allemaal weer anders...

Eén ding viel me echter meteen op en dat doet me meteen denken aan de houding van de Spanjaarden, toen ze in 1492 alle joden en moslims uit het land zetten. Ze stelt namelijk dat je, "om Nederlander te worden, [...] je oude nationaliteit in principe [moet] opgeven".

Als Ploumen haar geschiedenis een beetje had geleerd (maar dat is nauwelijks haalbaar in een land, waar Willem van Oranje en de zeerovers Michiel de Ruyter en Piet Heyn als helden beschouwd worden, en waar premier Balkenende nog steeds trots is op de rooftochten van de Verenigde Oostindische Compagnie), zou ze weten dat de "nieuwe christenen" (de tot het katholicisme bekeerde joden en moslims, die dus hun oude ideeën hadden opgegeven) nog gedurende eeuwen werden beschouwd als tweederangs burgers. Is de PvdA nu werkelijk zo blind om te denken dat iemand die zijn eigen achtergrond volledig opgeeft (denk maar aan Aboutaleb, die zijn uiterste best doet om zich nog Nederlandser te gedragen dan de gemiddelde autochtoon) niet meer gediscrimineerd zal worden?

Er is heus wel een goede oplossing voor de diverse problemen in Nederland en elders, maar die vereist een rechtvaardige maatschappij, waarin niet de ene klasse door de andere wordt uitgebuit, met goed onderwijs, dat mensen leert na te denken in plaats van hen voor te bereiden op een carrière als loonslaaf.

En wat vindt Ploumen trouwens van een Ajax-fan, die vanwege zijn werk (flexibiliteit, weet-je-wel?) naar Rotterdam verhuist? Moet die ook maar Feyenoord-fan worden? Of wat moet een voetbalhater in een Amsterdam of Rotterdam? Of een atheïst in Urk of Babyloniënbroek?

Geen opmerkingen: