maandag 19 juli 2010

Geld voor de strijd tegen AIDS en HIV...


Gisteren begon in Wenen, onder het motto «Rights Here, Right Now» de 18e Internationale AIDS-Conferentie, waarvoor bijna 25.000 wetenschappers, regeringswoordvoerders, specialisten, leden van NGO's, patiënten, enz. bij elkaar gekomen zijn (zie bijv. Avui/El Punt van 17 en Het Parool van 18 juli 2010). 

Radio Nederland meldt (in het Engels) dat van de 27 miljard dollar die nodig zijn om AIDS te bestrijden, er nog maar 10 miljard zijn gedoneerd. De VS, het belangrijkste donorland, probeert zijn bijdrage te verminderen en het geld te besteden aan andere ziekten, die 'goedkoper' zijn qua kosten per patiënt: voor de kosten van de behandeling van één AIDS-patiënt zouden 1.500 kinderen genezen kunnen worden van te behandelen ziekten, aldus de website van de radiozender.

De hoofdfinancier van programma's tegen HIV en AIDS, Michel Kazatchkin, had al eerder aangegeven dat er voor de komende drie jaar nog 20 miljard dollar (15,5 miljard euro) nodig is om verder te kunnen gaan met het bestrijden van deze ziekten. (de Volkskrant van gisteren)


Ik hoop dat de organisatoren van deze Conferentie (UNAIDS) mij de volgende vragen niet kwalijk nemen:
Hoeveel geld zouden ze bespaard hebben aan kosten voor reizen, hotels, zaalhuur, diners, enz. als gebruik was gemaakt van meer eigentijdse opties? Zou het niet mogelijk zijn dit soort Internationale Conferenties te houden met behulp van 'videoconferentie'? De deelnemers zouden in regionale centra bijeen kunnen komen (bijv. in collegezalen van universiteiten) en zouden kunnen verblijven op universiteitscampi [sorry, maar 'campussen' krijg ik niet over mijn lippen], vooral als de conferenties -zoals nu- in een vacantieperiode plaatsvinden. Met 25.000 deelnemers zou zo een enorm bedrag bespaard kunnen worden (nog afgezien van de positieve milieu-effecten)...

Geen opmerkingen: