woensdag 6 mei 2020

Corona-maatregelen versoepelen?

Nadat steeds meer mensen (zoals voetbalfans en festivalliefhebbers) en bedrijven (bijvoorbeeld uit de horeca- en toerismesector) al enkele weken klagen dat ze vinden dat de maatregelen te lang duren, komt het goed uit dat Rutte een versoepeling daarvan heeft aangekondigd voor eind mei. Dat hij daarbij ook heeft aangegeven dat die versoepeling teruggedraaid kan worden, wanneer het verloop van de pandemie tegenvalt, is voor veel mensen uit hun geheugen weggevallen.

Opvallend is dat in de propaganda-bulletins van de TV-journaals, waar tot enkele dagen geleden toch ook steeds een beetje aandacht werd besteed aan de toestand in verzorgings- en verpleeghuizen en aan de slechte bescherming van hun personeel, de laatste dagen vooral horeca-exploitanten en mensen uit kapsalons kunnen vertellen wat ze van plan zijn in de nabije toekomst en over de problemen die ze de laatste tijd ondervonden hebben. Het is dus kennelijk de bedoeling dat de ouderen en andere risicogroepen achter de coulissen geschoven worden.


Het enthousiasme, waarmee de laatste weken de bevolking zelf al begonnen is met het uitkleden van de Corona-bestrijding (denk aan de drukte in Keukenhof, in de Ikea-winkels en in diverse winkelstraten), geeft te denken. Het zou mij niet verbazen wanneer we daardoor -en zeker wanneer na het heropenen van scholen ook allerlei andere groepen kinderen elkaar en de ouders van andere kinderen besmetten- mogelijk een nieuwe stortvloed aan besmettingen tegemoet kunnen zien. En dat terwijl er nog steeds een tekort is aan beschermingsmateriaal...
Het gegeven dat er in Nederland nauwelijks en al zeker niet systematisch getest wordt helpt ook niet mee om een enigszins betrouwbaar of zelfs maar begrijpelijk beeld te krijgen van de situatie.


Tot mijn genoegen (beetje wrang, dat wel) sta ik niet alleen in mijn twijfels over de houding van de Nederlandse overheid (maar ook van de bevolking), zoals moge blijken uit een artikel in De Groene Amsterdammer van vandaag over de pandemie-onderzoeker Yaneer Bar-Yam en andere wetenschappers, dat ik mijn lezers graag zou willen aanbevelen, N.B.: Alle Corona-gerelateerde artikelen (in De Groene Amsterdammer)zijn momenteel ook voor niet-abonnees te lezen.

Geen opmerkingen: