zondag 10 mei 2020

Spanje een democratie? FOUT, een politiestaat!

Voor wie nog steeds het sprookje gelooft dat Spanje, na de verdwijning van dictator Franco (althans uit het echte leven, want zijn geest waart nog steeds onverminderd rond in de Spaanse staat, die overigens ook nog steeds zucht onder een door Franco aangewezen erfkoning!) heeft het nieuws niet goed gevolgd - wat overigens ook komt omdat de gelijkgeschakelde media in Nederland (de politieke en de commerciële televisie en de dagbladpers) zonder enige uitzondering alles overnemen wat de Spaanse gelijkgeschakelde pers rondbazuint. Gelukkig zijn er in Spanje (en niet alleen in Catalonië en Baskenland) -en ook in sommige buitenlanden- nog media die hun voorlichtingstaak wél serieus nemen. De belangrijkste hiervan (maar beslist niet de enige) is het dagblad Público', maar ook bijvoorbeeld de Britse Guardian.

Naar aanleiding van een vraag van de Baskische parlementariër Jon Iñarritu (EH Bildu) heeft het Spaanse régime toegegeven dat het verscheidene politie-agenten heeft gedecoreerd met de "Medaille van Politie-Verdienste", ofschoon er een onderzoek naar hen loopt in verband met de gewelddadigheden op 1 october 2017, toen bij een referendum in Catalonië met grof geweld werd ingeslagen op vreedzame kiezers. (Zie Vilaweb van gisteren - het artikel is in het Engels.)

Gezien de voorwaarden voor de betreffende onderscheidingen, moet dit politietuig -omdat ze niet overleden of gewond zijn- dus een "dienst van transcendentaal belang" verricht hebben (of  zich "voorbeeldig en uitzonderlijk gedragen" hebben, of iets gedaan hebben waarvoor ze deze beloning verdienen op grond van hun "uitzonderlijke verdienste"). Het in elkaar meppen van vreedzame (en ongewapende) burgers is dus kennelijk voor het régime in Madrid "van transcedentaal belang" (of iets dergelijks).

1 opmerking:

ZSimon zei

schoften zijn t oompje
maar we zullen ze krijgen!