vrijdag 29 mei 2020

Uniformen en koningen

Wat is dat toch met koningen? Sommigen lopen af en toe in een operette-uniformpje met militaire dingetjes (als uit een oude breiwolcatalogus van 3 Suisses) of medailles (zoals 'meneer Aart' Staartjes die in Sesam Straat droeg - van de Avondvierdaagse),  zoals bijv. 'onze' Willem Alexander. Vermoedelijk is dat in bijv. Nederland en België bedoeld om hen voor een deel van hun 'onderdanen' wat heldhaftiger te doen overkomen.

De Spaanse koning Felipe VI (de zoon en opvolger van de rechtstreeks door dictator Franco over de Spaanse Republiek aangestelde Juan Carlos, de laatste tijd vooral in de pers in verband met corruptiezaken), die af en toe ook wel eens een operette-uniformpje wil showen, onderscheidde zich dezer dagen door middel van een speldje van de Guardia Civil, de meest conservatieve -en dat wil in Spanje heel wat zeggen- soort politie in Españistan. (Zie daarvoor de foto bij dit artikel in Las Repúblicas van vandaag). Dit is dus duidelijk een kennisgeving (waarschuwing?) aan de Spaanse bevolking in verband met de toenemende bezwaren tegen en kritiek op die Guardia Civil, die zich de laatste tijd vooral onderscheiden heeft door hardhandige maatregelen (mishandelingen) en het opleggen van vele duizenden kolossale boetes in verband met 'overtredingen' van de Corona-maatregelen.


P.S.: Koninginnen hebben kennelijk geen behoefte aan medailles, die onderscheiden zich met kapsels van gewapend beton (?) of met een andere hoofdbedekking (wieldop of anderszins), en dure aanhangsels.

Geen opmerkingen: