vrijdag 14 oktober 2005

Linkse soep wordt slap in Nederland

Omdat ik af en toe het geneuzel een beetje zat word (ik moet tenslotte ook nog kunnen ademen en eten) laat ik soms kranten een paar dagen liggen, waardoor mijn weblog dan ook een paar dagen achter de feiten aanhobbelt.
Van de andere kant is dat ook wel een handig filter: dingen die als je ze leest razend belangrijk lijken, zijn na enkele dagen soms ineengeschrompeld tot een muizescheetje.

Dat kan ik helaas niet zeggen van een bericht dat ik op 11 oktober in NRC/Handelsblad las over de ideeën van glamoursocialiste Femke Halsema. Zij vindt namelijk dat GroenLinks het liberalisme moet "omarmen" en "de oude sociaal-economische opvatting van staatspaternalisme" achter zich moet laten.

Wie in haar ideeën in dit verband geïnteresseerd is, kan waarschijnlijk het beste het
betreffende artikel lezen. Ik vind het eerlijk gezegd een nogal wollig en warrig stuk, waarmee je een heleboel kanten op kunt (het taalgebruik zou niet misstaan als een 'paper' voor een 'workshop' voor 'managers', dat je alleen kunt doorgronden wanneer je bij de doelgroep hoort en je weet wat woorden in de betreffende kringen betekenen), maar dat eigenlijk alleen maar duidelijk maakt dat links 'out' is en dat met het milieu ook gerotzooid kan worden: "Niet het moralisme maar het praktisch idealisme moet regeren.".

Ikzelf begrijp lang niet alles uit het artikel (ik kom nog uit een tijd waarin woorden een duidelijke betekenis hadden), maar het is me wel duidelijk dat Femke zowel het Groen als het Links aan de wilgen wil hangen. GroenLinks zoals zij het ziet is nog nietszeggender dan het nietszeggende partijtje PPR, dat samen met de CPN (Communistische Partij Nederland) en de PSP (Pacifistisch Socialistische Partij) opging in GroenLinks. Indertijd betreurde ik dat al, maar ik merk dat mijn rouwproces nu pas écht gaat beginnen.


Door deze houding van Femke wordt het in de Nederlandse politiek nóg onduidelijker - of misschien wel juist duidelijker: nagenoeg alle partijen belazeren de kiezer met hun onjuiste namen.
  • Het CDA is noch christelijk, noch democratisch;
  • De PvdA maakt zich niet druk om het lot van de arbeiders, maar houdt zich vooral bezig met het bevorderen van het neoliberalisme;
  • De VVD houdt zich niet bezig met vrijheid (behalve voor ongebreidelde vrijheden voor het bedrijfsleven) en democratie en is geen liberale, maar een conservatieve partij;
  • D66 lult wel een hoop over democratie, maar doet verder niks.
  • Als je het goed bekijkt is de SP de enige (in het parlement vertegenwoordigde) partij die zijn idealen nog trouw is. Ik hoop dan ook dat niet alleen mijn trouwe lezers begrijpen dat het van groot belang dat bij de volgende verkiezingen de kiezers in groten getale op de kandidaten van de SP zullen stemmen, zodat de PvdA en GroenLinks in ieder geval begrijpen dat hun neoliberale gekonkel resp. wazige geneuzel niet naar de zin van de kiezers is.

    Geen opmerkingen: