zondag 23 oktober 2005

Wel of niet hoofddoek?

In Trouw van gisteren staat een interessant artikel van de hand van Mohamed Aouaou, waarin hij aantoont dat er in de Koran nergens staat dat vrouwen een hoofddoek moeten dragen. Hij verwijst hierbij naar een moslima die niet benoemd wordt door het Islamitisch College Amsterdam, omdat ze voor de klas geen hoofddoek wil dragen.

Ervan uitgaand dat wat in het artikel staat waar is (en ik heb geen enkele reden om daaraan te twijfelen), blijf ik toch met een tweeslachtig gevoel zitten. Ik heb namelijk sterk de indruk dat veel Nederlanders dit artikel zullen toejuichen, omdat ze daarin steun vinden voor een verbod op hoofddoekjes. Ten onrechte, naar mijn mening.

De enige conclusie die uit het artikel getrokken mag worden is dat niet op godsdienstige gronden geëist mag worden dat hoofddoeken verplicht zijn, maar niet dat ze verboden moeten worden. Wanneer mensen hoofddoeken willen dragen, moet dat mogelijk zijn - net zoals joden keppeltjes dragen of veel mensen met een kruisje om hun nek lopen.

We (ik bedoel autochtone Nederlanders) vergeten maar al te gemakkelijk dat zo'n 50 jaar geleden in Nederland vrouwen uit de kerk gestuurd werden wanneer ze geen hoed of hoofddoek droegen (heb ik zelf enkele malen zien gebeuren, dus laat niemand het ontkennen!) en het is nog niet eens zolang geleden dat vrouwen de straat opgingen met een hoofddoek, waaronder de krulspelden uitpuilden. Dát vond ik nou nog eens een eng gezicht!

Het is erg wanneer vrouwen gedwongen worden buitenshuis een hoofddoek te dragen, maar het is even erg wanneer een man door zijn 'baas' gedwongen wordt om met een strop(das) om te werken of wanneer een kind tot een bepaalde studie gedwongen wordt om zijn vader 'in de zaak' op te volgen. En het is nog véél erger wanneer vrouwen of kinderen mishandeld of misbruikt worden. Laten we dus alsjeblieft de dingen wel in hun ware proporties zien.

Waarom zouden trouwens hoofddoeken verwerpelijk zijn, wanneer een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking geniet van de absurde, potsierlijke en extravagante hoofddeksels waarmee Bea en haar (schoon)dochters zich menen te moeten tooien?

1 opmerking:

Anoniem zei

Inderdaad. De Koran verplicht niet tot het dragen van de hoofddoek. Wel moet de vrouw, dacht ik, haar borsten bedekken, en kennelijk kan dat met dat soort hoofddoek ook. Ik heb de Koran gelezen, want ik had de indruk dat de Nederlandse overheid er niks van wist (recent is dat ook bevestigd, dacht ik) maar ik had helaas ook de indruk dat de meeste moslims er ook niks van weten en liever naar een foute imam luisteren in plaats van zelf te lezen, zoals Nederlandse plattelands gristenen ook liever een donderpreek hoorden dan dat ze de bijbel lazen.

Maar ik heb in 1980 enkele weken gewerkt in Saudi Arabie, in hoofdstad Riaad en havenstad Dahran en daar dragen zowel mannen als vrouwen een hoofddoek... dus daar is er geen probleem. lijkt me.

Weten jullie dat ik eigenlijk een vreselijke hekel heb aan die achterlijke baseballpetjes?