zondag 23 oktober 2005

Bolk blijft aan het vernieuwen

Bolkestein, de VVD-politicus die ervoor gezorgd heeft dat xenofobie en racisme in Nederland salonfähig werden, heeft weer een vernieuwend ideetje gelanceerd: gymnasiumleerlingen hoeven van hem geen Latijnse en Griekse grammatica meer te bestuderen of teksten in die talen te vertalen. Hij vindt dat ze beter gewoon vertaalde werken kunnen lezen.

Volgens deze slimbo is het leren van 'grammatica en syntaxis' een middel (om de teksten te kunnen bestuderen) en geen doel. Hij heeft er dus geen bal van begrepen. Dankzij de diepgaande bestudering van de Griekse en Latijnse grammatica leren mensen analytischer te denken.
Heeft hij na zijn problemen met Franse electriciens nog niet begrepen dat hij beter zijn kop kan houden? Zelf zeker nooit klassieke talen bestudeerd? Of misschien te lui geweest om zijn stamtijden te leren?

Zwamneus Bolk is (zo lees ik in het artikel in Trouw van gisteren, waarnaar ik hier verwijs) 'deeltijdhoogleraar' aan de universiteiten van Leiden en Delft (dat geeft meteen een mooi beeld van het niveau van het onderwijs in Nederland!). "Wat mijn werk bemoeilijkt is het gebrek aan talenkennis van studenten," kreunt hij. Het is vermoedelijk niet in zijn bevooroordeelde denkraam opgekomen dat de oorzaak in het slechte onderwijs zou kunnen liggen. Waarom bestond dit probleem niet bij leerlingen die vóór het Mammoet-systeem hun middelbare school-opleiding gevolgd hebben? Ook onze generatie moest bij universitaire studies anderstalige teksten bestuderen en ik heb indertijd nooit horen klagen over gebrekkige kennis van 'vreemde talen'.
Misschien zijn trouwens zijn eigen deeltijdhoogleraarlijke kwaliteiten erg laag, en is hij niet in staat de oorzaak van de slechte studieresultaten op de juiste plaats (bij zichzelf) te zoeken. Tenslotte zien VVD-ers doorgaans problemen waar er geen zijn en omgekeerd...

Maar ik zou wel iets in dezelfde richting willen voorstellen: het onderwijs in Nederland op alle niveaux voortaan gewoon alleen in het Nederlands (behalve bij talenstudies). En voortaan ook weer gewoon studeren voor Ir., Drs., Mr. en Dr. En geen gelul met Meesters en Vrijgezellen. We leven toch verdomme niet in de VS? Iedereen met een beetje niveau wordt niet eens in de VS toegelaten, omdat hij/zij wel eens een petitie tegen George Double-Me ondertekend heeft, dus wat is dan het nut van een op het Verenigdestaatse nonderwijs-stelsel gebaseerde titel?

Geen opmerkingen: