woensdag 19 oktober 2005

En wanneer komt Bush?

Vandaag links en rechts heel wat aandacht voor de rechtszaak tegen Saddam Hussein. In het Jeugdjournaal werd vanavond bijvoorbeeld verteld dat hij een tijd geleden een boel mensen had laten doden en dat hij slecht was voor de bevolking van zijn eigen land.

Aangezien dit proces (weliswaar zogenaamd door onafhankelijke Iraakse rechters) onmiskenbaar wordt aangestuurd door/vanuit de Verenigde Staten, vond ik het erg interessant om na te gaan in hoeverre de omschrijvingen toepasbaar waren op George Double-Me.

Zonder enkele decennia terug te gaan valt het meteen op dat George Double-Me nog niet zo lang geleden een onrechtmatige oorlog begonnen is, waarbij in opdracht van George himself (als opperbevelhebber van het Verenigdestaatse leger) duizenden burgers uitgemoord zijn en nog steeds worden uitgemoord.
Ook in het verleden heeft het Verenigdestaatse regime in grote mate bijgedragen aan de ellende in Irak en Iran, omdat de VS in hun simpele dualistische denken Irak steunden tegen Iran (omdat immers Iran de Verenigdestaatse ambassade in Teheran bezet had). Sterker nog: zonder de steun van de VS had Saddam al lang niet meer de leiding gehad in Irak!

Voor de vernederingen van Iraakse gevangenen zijn wel enkele bijna symbolische straffen uitgedeeld aan lagere militairen, maar de hoofdverantwoordelijken (uiteindelijk ook hier George B., zowel jr. als sr.) doen net of hun neus bloedt.

Andere parallel: Saddam zou slecht zijn geweest voor de Iraakse bevolking. Dat geldt natuurlijk ook voor George B. (jr.) en heus niet alleen voor de wijze waarop hij zich (niet) druk maakte over de ellende in New Orleans, maar in het algemeen door zijn al jaren aanslepende binnenlandse wanbeleid, waardoor de armoede in de VS schrikbarend toeneemt, zodat steeds meer mensen zelfs niet eens verzekerd zijn voor de meest elementaire gezondheidszorg.

Het zou daarom erg "leuk" en vooral erg nuttig zijn wanneer parallel met de rechtszaak tegen Saddam Hussein ook een rechtszaak tegen George B. (pa & zoon) gevoerd zou worden. Dat zou alleen al goed zijn, omdat hij daarvoor afgezet zou moeten worden. Zo zou hem in ieder geval de mogelijkheid ontnomen worden om de ellende in en buiten de VS nog verder te laten toenemen.

Geen opmerkingen: