donderdag 6 oktober 2005

Andere werkvelden bij de AIVD...?

In een berichtje over de groei van het aantal banen bij de AIVD (de vroegere BVD) staat aangegeven dat "de nieuwe mensen zich niet meer alleen met terreurbestrijding bezighouden", maar ook 'geleidelijk aan weer meer' met 'de andere werkvelden'. (Metro van vandaag)

Volgens mij was (en is) die hele 'terreurbestrijding' gewoon een smoesje om mensen te kunnen bespioneren. Er is dus, kortom, niets nieuws onder zon: de 'taak' van de AIVD is nog steeds precies dezelfde als indertijd die van zijn voorganger, de BVD: tegenstanders van het kapitalisme (en het neoliberalisme) in de gaten houden en zoveel mogelijk dwarszitten.

1 opmerking:

Anoniem zei

veldwerk van a.i.v.d.

Langzamerhand zal ons wel duidelijk worden wat de andere "werkvelden" zijn waar 's lands geheime dienst zich mee bezig houdt (naast het achteraf constateren dat veel gegevens over gepleegde aanslagen eigenlijk allang bekend waren - en dus mogelijk voorkomen hadden kunnen worden?).

Er is bij de A.I.V.D. blijkbaar veel behoefte aan vertalers en tolken. Dat het daarbij niet om het vertalen van gebruiksaanwijzingen voor een koffiemachine uit Spanje of Italië gaat ligt misschien wel iets te veel voor de hand, maar iemand die een buitenlandse telefoontap beluistert tolk noemen gaat me te ver, tolk zijn is een éérzaam beroep.

Terreurbestrijding wordt tegenwoordig heel vaak genoemd als het belangrijkste waar de "dienst" zich op richt, maar dat woord is in deze contekst totaal verkeerd gebruikt: de dienst houdt zich bezig met het verspreiden van "gevoelige gegevens", door af en toe toevallig een onbeveiligde en volledig afgeladen laptop in de trein te laten staan of op een andere manier kwijt te spelen, mogelijk om ze in handen van terroristen of andere georganiseerde criminelen te krijgen.
Dat is in ieder geval in 2004 officieel tenminste éénmaal gebeurd (Webwereld 06 oktober).

Als dit het spreekwoordelijke zichtbare topje van de ijsberg is kunnen we de club van beroepsafleggers beter het etiket "terreurbevorderend" opplakken.