zondag 23 oktober 2005

Medy van der Laan moet de laan uit!

Ik heb al eerder woorden besteed aan de mogelijkheid dat Radio 4, de publieke radiozender die zich met cultuur (veel klassieke muziek) bezighoudt, uit de ether zou moeten verdwijnen ten gunste van een nieuwe zender, 'FunX'. 'De politiek' wil namelijk jongeren bereiken. Zoals NRC/Handelsblad het gisteren formuleerde: "Staatssecretaris Medy van der Laan (Cultuur, D66) eist een jongerenoffensief van de publieke omroep, en resultaat".

Ruurd Bierman van de raad van bestuur van de publieke omroep stelt dat het geen optie is om de beoogde doelgroep (stadsjongeren die van R en B [niet te verwarren met R&B!], rap en hiphop houden) onder te brengen bij 3FM, omdat daar vooral witte jongeren naar luisteren, die van rock en pop houden.

Aangezien er echter naast Radio 4 in Nederland geen enkele klassieke zender via de ether ontvangen kan worden, lijkt het mij in deze situatie heel wat redelijker om 3FM maar aan te passen. Er zijn tenslotte veel (véél te veel) zenders die muziek voor 'witte jongeren' uitzenden. Op die manier blijft er tenminste nog één klassieke zender beschikbaar en voor de 'witte jongeren' is er nog genoeg keuze bij landelijke commerciële zenders én bij lokale en regionale radiostations.

En als eerste zou het mij niet verkeerd lijken om Medya van der Laan te dumpen. Zij is een typisch voorbeeld van een vrouw die het huishouden zou moeten doen - net zoals een heleboel van haar mannelijke collega's trouwens.

Geen opmerkingen: