vrijdag 6 oktober 2006

Kernenergie was toch veilig?

The Times besteedt vandaag aandacht aan een sterke toename van onderschepte transporten van gesmokkeld radio-actief afval. Dit afval is afkomstig van kerncentrales, maar ook (want minder streng bewaakt) van ziekenhuizen (bijvoorbeeld van Röntgen-apparatuur). De bij het artikel geplaatste grafiek laat aan duidelijkheid geen twijfel over.

Dit materiaal is niet alleen gevaarlijk omdat het dodelijke straling afgeeft, maar ook omdat het gebruikt kan worden voor het vervaardigen van "vuile bommen" ('dirty bombs'): explosief materiaal waarin radio-actief materiaal is verwerkt. Bij de ontploffing komt dat dan in kleine deeltjes in het milieu en kan door bijv. inademing mensen dodelijk besmetten.

Intussen gaat het (schijndode) Nederlandse régime door met plannetjes voor nieuwe kerncentrales - en er zullen ongetwijfeld (natuurlijk niet alleen in Nederland) nog nieuwe maatregelen bedacht worden om onze burgerrechten nog verder uit te hollen, uiteraard om het risico van terroristische aanslagen met "vuile bommen" te voorkomen. Het ziet er dus naar uit dat de samenleving de komende jaren in ieder geval nog niet menselijker zal worden. En dat allemaal tot meerdere eer en glorie van het consumisme en (daarmee nauw verweven) het neoliberalisme.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoewel het radio-actief afval iets is waarover wij ons moeten bekommeren in die zin dat het verantwoord opgeslagen en verwerkt wordt, vind ik het passend om hier even een kanttekening te zetten bij het gebeuren rond radio-activiteit: een onzichtbare zaak, en daarom net als elektronica en radio een onderwerp waarover vele indianenverhalen de ronde doen.

Ik heb gewerkt bij een bedrijf dat onder meer een soort neonlampjes verkocht; deze lampjes hadden als bijverschijnsel een uiterst lichte radio-actieve straling (minder dan de achtergrondstraling die uit de ruimte tot ons komt) Maar de wetgever verplicht tot het melden van radio-actief materiaal in een te verzenden pakket. Een hele kist vol was voldoende om de douane te laten reageren met "dit is levensgevaarlijk radio-actief materiaal". Als het eetbaar was had ik met genoegen de hele lading opgegeten zonder enige angst voor mijn gezondheid... maar de moeite die het kostte om de zending alsnog te laten bezorgen...

In de TU Delft staat een kleine kernreactor voor natuurkundig onderzoek. Een jaar of 20 geleden was er een klein ongelukje bij een experiment. Er ontsnapte een minuscule hoeveelheid straling, geheel te verwaarlozen als gezondheidsrisico, in de grootte-orde van de achtergrondstraling. Maar dit incident moest gemeld worden conform wettelijke regels. Dus stond er de volgende dag in de Telegraaf (en consorten) een tekst met de strekking: "LEVENSGEVAARLIJK ONGEVAL MET RADIO-ACTIEVE STRALING!".

Ik bedoel maar te zeggen: stel u op de hoogte van de feiten... men loopt in het dagelijks leven veel meer kans om aangereden te worden door een vrachtwagen... of opgesloten te worden in een lift...