zondag 29 oktober 2006

Halfslachtige verontwaardiging?

Alexander Pechtold (van Dom66) heeft in een lijsttrekkersdebat vandaag op Radio 1 Geert Wilders een veeg uit de pan gegeven omdat hij het had gehad over een 'tsunami' van mensen (hij bedoelt ongetwijfeld mensen van niet-'westerse' herkomst) die naar Nederland komen. Pechtold vindt het 'walgelijk' om immigranten te vergelijken met een natuurramp. (de Volkskrant, vandaag)

Ik denk dat Pechtold beter op een andere manier had kunnen reageren. Hij had kunnen bevestigen dat het inderdaad een natuurramp is wanneer een deel van de wereld (het 'westen') een ander deel van de wereld op zo gewelddadige manier uitbuit dat de bewoners van de uitgeperste delen van de wereld geen andere mogelijkheid zien om te overleven dan te proberen zich te vestigen in 'het westen'.

Natuurlijk deed hij dat niet, want daarmee zou hij hebben moeten toegeven dat ook zijn zijwindgevoelige door het steunen van de neoliberale (= kapitalistische, neokoloniale) internationale.

Bovendien had hij eigenlijk, als hij eerlijk was geweest, ook moeten toegeven dat D'66 een partij is waarop je niet moet stemmen, omdat die partij volstrekt onbetrouwbaar is. Wel een hoop 'vernieuwingen' (zoals een gekozen burgemeester, waar écht iedereen al eeuwen op zit te wachten), maar verder vooral gezwalk en gebroken verkiezingsbeloften: in 2003 absoluut tegen kernenergie, in 2005 voorstanders van kernenergie.

Het is duidelijk: naast de bijna per definitie onbetrouwbare VVD en CDA -en trouwens ook de PvdA, zoals die zich onder Wouter Bush ontwikkeld heeft- zijn ook D'66 en de Lijst Wilders partijen waarop niet gestemd mag worden!

Geen opmerkingen: