maandag 16 oktober 2006

Geschiedenisles als ganzenbord (of Mens-erger-je-niet?)

Hoe dan ook, het is kennelijk de bedoeling dat onze (klein)kinderen bij hun geschiedenisles voortaan niet meer de hele loop van de geschiedenis bestuderen, maar met zevenmijlslaarzen van de ene naar de andere (door een kabinetscommissie) belangrijke gebeurtenis of feit hink-stap-springen.

Als ik het voorstel goed begrijp, wordt de hele geschiedenis afgedekt, maar krijgen de leerlingen 50 'vensters' uit de laatste 5.000 jaar voorgeschoteld. Uiteraard wordt hierin nog steeds de heldenrol van de landverrader Willem van Oranje verheerlijkt (ongetwijfeld niet in het laatst omdat hij dient als legitimatie voor de monarchie van de zijtak van de Nassau's, die zich nog steeds als Oranje afficheert).

De kindertjes zullen ongetwijfeld veel te weten komen uit de
capita selecta, maar het historisch verband van het geheel zal ongetwijfeld nog onduidelijker worden dan het nu al is. Maar misschien is dat ook juist de bedoeling. We mogen tenslotte niet vergeten dat deze commissie is ingesteld door het kabinet van Balk en Zalm. En laatstgenoemde heeft ons verleden jaar al laten weten dat we vooral niet terug moeten zien, maar dat we onze blik op de toekomst moeten richten.

Misschien kunnen we de geschiedenisles maar beter afschaffen, zodat onze kinderen straks nog minder historisch inzicht hebben dan de grote massa's TV-consumenten. De lesuren die daardoor vrijkomen, kunnen dan besteed worden aan sport, onder het motto 'Mens sana in corpore sano' (een gezonde geest in een gezond lichaam). Dat deed het in de jaren 1930 ook uitstekend in nazi-Duitsland...

1 opmerking:

Anoniem zei

Tja, ik heb ook het gevoel dat ze die les beter kunnen afschaffen om op die manier meer tijd te krijgen voor taal en rekenen; ik herinner me van de geschiedenisles alleen maar dat het ging over landje pikken en familie- en burenruzies.
Verder heb ik tegenwoordig het gevoel dat onze lessen ook toen al politiek gekleurd waren.
Als je belangstelling voor geschiedenis hebt, kan je beter een goed boek kopen...