woensdag 18 oktober 2006

Zwalkende Dom66

Boris Dittrich van de partij met de grootste zijwindgevoeligheid hecht wel grote waarde aan democratie, maar hij vindt de hele paranoia rond de terreurdreiging toch kennelijk véél belangrijker. Hij wil (zo meldt de Metro vandaag) in ieder geval geen steun geven aan de motie van PvdA-er Bert Koenders, die meer duidelijkheid wil over de rol van de AIVD rond de moord op Theo van Gogh.

Boris Boef: "Ik wil het niet op mijn geweten hebben dat deze informatie het proces tegen de Hofstadgroep gaat frustreren."

Misschien vindt Boris D. het ook allemaal niet zo erg dat Samir A. voor het proces tegen hem zijn dossier en aantekeningen niet kon inzien. Immers, als hij die kan inzien, zou het proces ook wel eens onder druk komen te staan. Gelukkig was de met dit proces belaste rechtbank uit ander hout gesneden en dreigde deze zelfs het proces neer te leggen. Rechtbankvoorzitter E. Koning: "Dat is een fundamenteel recht van de verdachten, dat moet worden nageleefd." Ook Officier van Justitie Alexander van Dam is het hiermee gelukkig eens. (Het Parool van gisteren)

Juist in deze zaak lijkt het me heel belangrijk dat alles zorgvuldig wordt afgehandeld. Het gaat hier tenslotte niet over mensen die beschuldigd (of verdacht) worden van een misdrijf, maar van het plannen van een misdrijf. Ik krijg zelf de indruk dat het achterhouden van de stukken voor de verdachten (en hun verdedigers) misschien zelfs wel bedoeld zou kunnen zijn om te voorkomen dat ze vrijgesproken worden.

Aan Boris wil ik verder geen tijd besteden. Hij - net als zijn partij - heeft de afgelopen jaar nog duidelijker dan daarvoor bewezen dat D'66 geen bestaansrecht heeft in een democratische samenleving (voorzover als Nederland daarvoor nog kan doorgaan). Misschien kunnen ze D'66 nog een plaatsje geven op de zinloze geschiedenis-canon van CDA-mevrouwtje Van der Hoeven

Geen opmerkingen: