vrijdag 13 oktober 2006

Lekker stemmingmaken bij het CDA!

Minus-ter Hirsch Ballin (CDA) van 'Justitie' gaat onderzoek doen naar gevangenen die AOW krijgen. CDA-licht Rikus Jager vindt het maar vreemd dat gevangenen AOW krijgen, terwijl ze geen onkosten hebben, en terwijl andere uitkeringen aan gevangenen wel worden stopgezet. (de Volkskrant)

Ik kan me misschien nog wel iets voorstellen bij zijn denkwijze, hoe krom hij ook is. Gevangenen worden van staatswege onderhouden (kost en inwoning, zeg maar), dus eigenlijk hebben ze die AOW niet nodig.
Tja, maar als je zo redeneert zijn er nog wel meer categorieën te bedenken die geen AOW nodig hebben. Ik denk bijvoorbeeld aan de "exhibitionistische zelfverrijker" Wim Kok, of aan hare koninklijke Bea, die bovendien naast haar AOW ook nog een ruime uitkering krijgt. En zo zijn er nog talloze mensen die overbodiglijk een AOW-pensioen ontvangen.

De vergelijking met andere uitkeringen gaat niet op: mensen met een bijstands- of werkloosheidsuitkering zijn -zolang als ze in de gevangenis zitten- niet beschikbaar voor arbeid, en voldoen dus niet aan de voorwaarden voor die uitkering. Hetzelfde geldt met enkele specifieke aanpassingen ook voor WAO-gerechtigden (al weet ik niet meteen of die uitkering ook beëindigd wordt bij opsluiting in een gevangenis)
AOW-ers hoeven alleen de leeftijd van 65 jaar bereikt te hebben en ze moeten tussen hun 15e en 65e verjaardag volledig of gedeeltelijk verzekerd zijn geweest in Nederland (voor een geheel of gedeeltelijk AOW-pensioen). Ze hoeven niet te solliciteren, ze mogen naast hun AOW ook andere inkomsten hebben, en verder zijn er eigenlijk geen beperkingen aan hun recht.


Het is overigens leuk geprobeerd van het CDA om zo via het onderbuikgevoel van de kiezers wat stemmetjes te trekken. Gevangenen zijn tenslotte boeven en die moeten zeker niets krijgen, waarmee ze hun leven een beetje draaglijk kunnen maken. Dan hadden ze maar braaf moeten zijn. Een waarlijk christelijk gezichtspunt!

Geen opmerkingen: