zondag 29 oktober 2006

Is Mark Rutte verstandig of vreselijk dom?

Tijdens het lijsttrekkersdebat op Radio 1 heeft Mark Rutte (VVD) vandaag Balkenende uitgedaagd om nu al te zeggen met welke partij het CDA na de verkiezingen in zee wil. Hij is bang dat het CDA voor de PvdA zal kiezen. (Trouw, vandaag)

Ik denk eerlijk gezegd dat de PvdA wél graag met het CDA zou willen regeren (er is de laatste tijd al flink richting CDA geflirt door Wouter B. en bijv. Job Cohen), maar als het zover zou komen dat de eerste optie een CDA/PvdA-kabinet zou zijn, ben ik er bijna van overtuigd dat we een herhaling van 2003 te zien zullen krijgen. Ze worden het op een aantal punten niet eens en het CDA gaat alsnog met VVD, D'66 en de diverse LPF-afsplitsingen voort met het verzieken van Nederland.

Verondersteld echter dat Balk toegeeft met de VVD in zee te willen gaan, dan hebben wij een probleem. Veel potentiële SP- en GroenLinks-stemmers zullen zich toch weer laten ompraten door Wouter B. en "tactisch" op de PvdA stemmen. Misschien zullen ook redelijk wat sociale CDA-klanten toch op de PvdA stemmen, omdat ze genoeg hebben van het kapitalistische programma-pakket van de VVD. De PvdA zal groter worden ten koste van SP, GroenLinks en CDA.

Wanneer daarentegen Balk aangeeft met de PvdA te willen gaan regeren, zullen de enge CDA-ers (zeg maar de Verdonk-fans) overstappen naar de VVD en zal hopelijk de noodzaak voor SP- en GroenLinks-stemmers om zich toch maar weer eens tot de PvdA te laten bekeren minder groot zijn, waardoor een (voor mijn gevoel) realistischer "links" blok ontstaat, waarin de PvdA in ieder geval gedwongen wordt om rekening te houden met werkelijke linkse wensen en eisen (van met name de SP). Het CDA zal in een dergelijke combinatie minder macht hebben en zal zich in ieder geval minder door de Zalm & Balk-lijn kunnen laten leiden.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

een kanttekening:
Ik heb het gevoel dat vele "echt" sociaalvoelende CDA mensen zich goed thuis zouden kunnen voelen bij de SP, met de lijstduwer Huub Oosterhuis!

Maar ik heb weer het akelige gevoel dat de Nederlandse kiezer zich voor de zoveelste keer weer in de luren laat leggen met het popie TV gekakel om kiezers te winnen... Een volk krijgt de regering die het verdient...

Anoniem zei

Ach ze gaan allemaal weer strategisch stemmen, en dus op die afschuwelijke Bos.

Anoniem zei

Hee Chipo, deden ze dat maar! Dan zouden ze massaal SP stemmen en Bos er gratis bij krijgen!
(Maar ik ben bang dat je inderdaad gelijk hebt. En wat ik erger vind: stem je Bos, dan krijg je Balk er vanzelf bij)