vrijdag 12 oktober 2007

Dodelijke steekpartij

Gisteren is er in Amsterdam weer een scholier doodgestoken (maar ook al had hij het overleefd, dan was het eigenlijk even erg) en weer buitelen de politici over zich en elkaar heen om aan te geven hoe onthutst, geschokt en ontzet te zijn. Ze kunnen zich echt niet voorstellen hoe het mogelijk is dat jongeren dit kunnen doen. Ze proberen ook allemaal te bedenken wat er allemaal gedaan kan worden om scholen veiliger te maken, ongetwijfeld om te voorkomen dat 'de politiek' de schuld krijgt, want 'we doen er immers al het mogelijke aan'.

Wat daarbij echter niet vermeld wordt -en dat zullen ze ook niet doen, omdat ze dan met de billen bloot moeten- is dat ze zelf het grote voorbeeld geven. Tenslotte gebruikt de 'grote-mensen-politiek' ook maar al te lichtzinnig en gemakzuchtig geweld om haar doelen te bereiken. In Utrecht werden enkele maanden geleden vreedzame demonstranten op mensonwaardige wijze opgesloten, in Breda veranderde de binnenstad in een afgegrendelde zone om te voorkomen dat er misschien gedemonstreerd zou worden - en om de belangen van de wapen- en olie-industrie (en laten we niet vergeten de pijpleidingleggers) doet Nederland welgemoed mee aan koloniale oorlogsavonturen, waarbij leugens volstrekt niet geschuwd worden. (Alleen zul je mij niet horen zeggen dat Balkenende een leugenaar is, dat is 'niet netjes', dus ik houd het er maar op dat Balkenende een 'waarheid-geweld-aandoener' is.

Om even terug te komen op het onderwerp van dit stukje: waarom zouden jongeren geen geweld gebruiken om hun doel te bereiken of om hun frustraties af te reageren, wanneer 'de politiek' het wel doet. Als politici, van wie verwacht zou moeten kunnen worden dat ze eerlijk zijn, zich op deze manier misdragen, waarom zouden jongeren dat voorbeeld dan niet overnemen. Je zou toch mogen hopen dat politici alleen dingen doen die door de beugel kunnen...

Geen opmerkingen: