maandag 22 oktober 2007

Dus dáárom blijft het sukkelen met onze koopkracht?

Tweakers.net meldt vandaag dat bij het Nederlandse ministerie van justitie weer eens met miljoenen gesmeten is - in concreto: gestelde begrotingen zijn met miljoenen 'overschreden'.

Het gaat nu om 'roosterplanningssoftware SP-Expert' (het lijkt misschien een flauwe grap, maar dit heeft niks met de Socialistische Partij te maken). Acht jaar geleden was daarvoor een half miljoen Euro uitgetrokken, maar intussen is al bijna negen miljoen uitgegeven, terwijl nog niet uitgesloten is dat de kosten nóg verder kunnen oplopen. Volgens een intern rapport van het gevangeniswezen: "We zitten vast aan een systeem dat vele malen duurder is geworden dan begroot en absoluut niet werkt zoals de bedoeling was".

Op dit moment onderzoekt de Algemene Rekenkamer alle ICT-uitgaven van de overheid sinds 2000. Voor het bovengenoemde project heeft de SP (nu dus wél de Socialistische Partij nadrukkelijk om opheldering gevraagd, omdat vóór 2000 aanbesteed werd. (Webwereld van gisteren)

Doet dit ons misschien denken aan de uit de kluiten gelopen kosten voor de Betuwelijn, de Amsterdamse Stopera, de Amsterdamse Metro, de HSL, de ... (vul zelf maar aan: elk groot overheidsproject valt volgens mij in de categorie begrotingsoverschrijding)?

En dan wordt er nog gesuggereerd dat regeren aan politici moet worden overgelaten. Ik kan me niet voorstellen dat de gemiddelde Nederlander er een grotere puinhoop van zou kunnen maken dan de politici die de laatste decennia in Nederland aan de touwtjes trekken.

Geen opmerkingen: