zondag 28 oktober 2007

Goed nieuws, met een (voorlopig) slechte afloop

Verscheidene (Europese en Verenigdestaatse) mensenrechtenorganisaties hebben een aanklacht ingediend tegen Donald Rumsfeld (een van de hoofdschuldigen van de Bushiaanse koloniale oorlogen en indertijd al betrokken bij de levering van gifgassen aan Saddam Hussein (zie elders in mijn weblog), die zich sedert afgelopen donderdag in Frankrijk bevond. De grond van hun aanklacht is zijn nauwe betrokkenheid bij de misdaden in de Verenigdestaatse gevangenissen in Guantánamo en in Irak (Abu Ghraib).

Rumsfeld was in Parijs in verband met een door het tijdschrift Foreign Policy georganiseerd debat.

Overigens werden al aanklachten tegen Rumsfeld ingediend in o.a. Argentinië (2005) en Zweden (2007). (Libération van afgelopen vrijdag).

Voorzover als ik nu kan nagaan is dit nieuws (toch voorwaar niet zonder belang) nog niet tot de gelijkgeschakelde Nederlandse pers doorgedrongen. Alleen bij Nieuws.nl heb ik het bericht gevonden (afkomstig van persbureau Novum).

Volgens USA Today hebben woordvoerders van het Pentagon verklaard dat de aanklacht geen enkele kans van succes heeft, maar desondanks is Donald R. - volgens de Duitse weblog Schall und Rauch - gisteren van een ontbijtbijeenkomst gehaald door medewerkers van de Verenigdestaatse ambassade, zodat hij nog tijdig Frankrijk kon ontvluchten. Typisch gedrag voor een oorlogsmisdadiger: 'dapper' genoeg om allerlei rotstreken uit te halen, zolang hij zich maar veilig weet, maar zodra er stront aan zijn knikker komt, laf genoeg om te vluchten.

De Franse president Sarkozy zal hier echter niet zo blij mee zijn, want hij is nu net aan het proberen bij Bush in het gevlei te komen. Hij zal nu weer wel opnieuw moeten beginnen met zich naar boven te likken...

Geen opmerkingen: