woensdag 10 oktober 2007

Hoera! De nieuwe on-grondwet est arrivée!

Enkele dagen geleden vernam ik al dat eindelijk de ontwerptekst van de nieuwe on-grondwet beschikbaar was, maar alleen nog maar in het Engels (en het Frans, maar dat werd er niet bij verteld, omdat dat voor Nederlanders nog enkele bruggen verder te ver is).

Een paar dagen geduld doen wonderen, want inmiddels is ook de Nederlandse tekst beschikbaar, zij het helaas in enkele delen. Ik heb ze al gedownload en ik wil jullie dringend adviseren dat eveneens te doen. De PDF-bestanden zijn te vinden via de volgende links:
- de préambule (duur woord voor 'inleiding');
- de tekst van het verdrag;
-de bijbehorende protocollen;
- verklaringen.
Komend weekend wordt vooralsnog rustig herfstweer verwacht, mooi weer dus om (misschien zelfs nog in de tuin, op het balkon of zelfs op het strand) de teksten door te lezen.

Ook al kunnen we de goedkeuring door het Nederlandse régime beslist niet meer tegenhouden, vooral dankzij de walgelijk draaikonterige houding (als je zoiets slaps nog wel een houding kunt noemen!) van de PvdA, dan kan het toch geen kwaad om te weten in wat voor wespennest de Balkenclub ons nu weer gestoken heeft.

En dat is nog niet eens alles: verleden week donderdag meldde het NRC dat onder auspiciën van de Europese Commissie gewerkt wordt aan een complex juridisch project, dat zomaar zou kunnen uitgroeien tot een Europees Burgerlijk Wetboek (BW).

Niet dat het een onlogische stap is na de goedkeuring van de on-grondwet, maar dit kan bijv. wél betekenen dat Nederland niet alleen dwingend betrokken kan worden bij aanvalsoorlogen (via de on-grondwet), maar ook dat homohuwelijken weer verboden worden (onder druk van de Poolse RK-fundamentalisten doorgedrukt in dit BW-project) of dat abortus verboden wordt (onder druk van de Ierse RK-fundamentalisten), enz.

Lees het NRC-artikel en probeer goed in de gaten te houden of er wat meer bekend wordt van dit vooralsnog praktisch geheime project. Misschien is het zinniger ons vanaf nu meer op dat BW-project te concentreren: die on-grondwet kunnen we toch niet meer tegenhouden. Het enige dat we in verband daarmee nog wél kunnen en moeten doen, is bij de volgende verkiezingen (ook bij die voor het Europese Parlement, al is dat dan een nauwelijks meer dan symbolisch -en peperduur!- clubje) de schuldigen voor het goedkeuren en het invoeren van die on-grondwet genadeloos te straffen!

Geen opmerkingen: