donderdag 25 oktober 2007

Typische ergernisdag vandaag

De media bieden vandaag weer zoveel lulkoek dat ik niet weet waar te beginnen.

Zo biedt de voorpagina van De Pers (exclusief) ruimte aan een artikel van Francis Fukuyama, een "verklaard tegenstander van de oorlog in Irak". Dat zal dus wel, maar desondanks doet hij daar wel erg lakoniek over, bijv. met betrekking tot de kosten van de oorlog ("honderden miljarden dollars en [terloops noemt hij dan ook nog, ná het geld!] tienduizenden slachtoffers in Irak en de teller loopt door"). Ik begrijp dat het régime Bush geen waarde hecht aan moslims en al zeker niet aan Iraakse moslims, maar -ofschoon tienduizenden natuurlijk wiskundig correct is- het zou wel duidelijker -en gevoelsmatig eerlijker- zijn geweest wanneer de "verklaard tegenstander" gesproken had van "honderdduizenden slachtoffers". Het hele artikel dient vooral om te bevestigen dat de VS weliswaar gelijk hebben, maar dat ze het op de verkeerde manier aangepakt hebben.

Verder besteedt De Pers nog -volkomen kritiekloos- aandacht aan de natte dromen van Bush over 'een uitgelezen kans om de Cubanen te bevrijden van een repressief regime' na de dood van Fidel Castro. Het artikel schijnt overigens ontleend te zijn aan AP, en dat is de Verenigdestaatse tegenhanger van de Nederlandse propaganda-machine van het ANP. Misschien wordt het dringend tijd dat de Verenigde Staten bevrijd worden van het repressieve régime van Bush (en het neoliberalisme / kapitalisme in het algemeen), en dat mag ook wel vóór de dood van Bush, het liefst meteen! Het is niet zo dat Fidel Castro 'al bijna vijftig jaar de [...] aartsvijand van Washington' is. Pas nadat de Verenigde Staten (die altijd voorop staan als het gaat om het opentrekken van een grote bek over democratie en mensenrechten) besloten tot een wereldwijde boycot van Cuba (omdat onder leiding van Fidel Castro de wrede dictatuur van Batista omvergeworden werd), ontstond de vijandschap.

Vervolgens blijkt dat het Museumplein in Amsterdam weer eens een keer onder handen genomen moet worden (zeker door een met een wethouder bevriend wegenbouwbedrijf dat om werk verlegen zit?), 'omdat het plein volgens critici te weinig uitstraling heeft'. Ach ja, het is alweer enkele jaren geleden dat het plein voor ettelijke miljoenen helemaal verbouwd werd. (o.a. in De Dag van vandaag; naar dat artikel heb ik helaas ook geen link kunnen vinden, maar wel naar een artikel over hetzelfde onderwerp in Het Parool van gisteren).

Zowel Van Middelkoop (minister van Oorlog) als Jaap de Hoop-Scheffer (opperhoofd van de stiekeme kastanjes-uit-het-vuur-haler van de Verenigde Staten, de NAVO: het grote voordeel voor de VS is dat daarbij de -belastingbetalers in de- NAVO-landen de kosten dragen) doen in het door diezelfde NAVO (nota-bene met toestemming van het Nederlandse régime) bezette Noordwijk zielig over de risico's wanneer de Nederlandse soldaten uit Afghanistan zouden worden teruggetrokken. Volgens het nevenstaande bericht in De Pers van vandaag zijn er in Afghanistan ± 1500 Nederlandse militairen actief (waaruit die activiteiten bestaan wordt maar niet verteld) en tien van hen vonden de dood... Pardon? Vonden de dood? Tien van hen werden door het Nederlandse régime moedwillig opgeofferd aan de koloniale oorlog van de Verenigde Staten!

Kortom, na mijn sufferdjes-ontbijt in het openbaar vervoer weet ik niet of ik vandaag nog wel zin heb om in het nieuws te duiken... Morgen is er echter weer een nieuwe dag - en wie weet...

Geen opmerkingen: