zondag 10 december 2006

De VS-Democraten, Iran en India

Wie blij was dat bij de recente mid-term verkiezingen in de Verenigde Staten de Republikeinen afgestraft werden (al was het dan veel te weinig) voor de jaren Bushiaans wanbeleid, moet vooral voorlopig nog maar geen feest gaan vieren omdat de wereld nu beter zal gaan worden.

Afgelopen vrijdag heeft namelijk het Huis van Afgevaardigden met 330 tegen 59 stemmen beslist om de verkoop van "civiele nucleaire technologie" aan India uit te breiden. (Washington Post van gisteren)

Het is interessant, tragisch interessant, om te beseffen dat een groot gedeelte van de 330 vóór-stemmen van Democraten afkomstig is. Er is kortom, ondanks deze verkiezingen, nog niets veranderd in de schijnheilige houding van de VS. Bij zijn laatste bezoek aan India deed George Boef beloften aan India over nucleaire samenwerking en hierin wordt hij nu (gezien het aantal vóór-stemmers) enthousiast gesteund door de Democraten, van wie we een verstandigere houding hoopten te mogen verwachten.

India heeft nooit het verdrag tegen verspreiding van kernwapens ondertekend, maar dat is kennelijk toch niet zo belangrijk als de VS altijd heeft uitgedragen. Anderzijds heeft Iran dit verdrag wel ondertekend en dat land wordt desondanks op alle mogelijke manieren (en niet alleen door de VS!) onder druk gezet om het werk aan nieuwe kerncentrales te beëindigen.

Geen opmerkingen: