dinsdag 26 december 2006

Wie roept er: 'Houd de dief'? [gastkolom]

De toekomstige regering moet meer aandacht schenken aan de natuur. Dat schrijven 80 topmanagers van het Nederlandse bedrijfsleven deze maand in een open brief: "Wereldwijd verdwijnen de ecosystemen (...) met enorme snelheid met als oorzaak voornamelijk menselijk handelen. Elk jaar sterven er meer plant- en diersoorten uit."

Hartverwarmend, die bezorgdheid van de topondernemers. Want wie wil er nu geen schoon milieu? Ruim vier miljoen Nederlanders zijn lid van 'groene' organisaties, zoals Natuurmonumenten en het Wereld Natuur Fonds. Mensen schrikken van berichten als: 'Noordpool is over 40 jaar in zomer ijsvrij'.

Maar zal Shell-directeur Rein Willems investeren in wind- en zonne-energie of een waterstofeconomie opzetten en de miljarden aan olie in de boorputten laten zitten? Zal Leo van Wijk - de president-directeur van de KLM - de milieuschade door kerosineverbranding repareren? Zal Hans Smits - directeur Havenbedrijf Rotterdam - de grote rederijen gaan vertellen dat ze de wereldzeeën niet moeten bevuilen?

Echt niet. Hun monopoliebedrijven vervuilen van Sachalin tot Nigeria. Mooie praatjes, maar stinkende lucht, vergiftigd land en vies water. Trouwens, de monopolies hoeven niet te bedelen in Den Haag. Zij bepalen de politiek.

Het kan anders. De topbedrijven hebben de beste laboratoria en de beste connecties met de universiteiten. Zij weten vele manieren om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen, maar die leveren niet de maximale winst op.

Zo kwam deze week in het nieuws dat de restwarmte van de industrie in de Rijnmond voldoende is om alle Nederlandse gezinnen van warmte te voorzien. Maar niet interessant voor de jacht op maximale winst.

Tegelijk zien de jongens aan de top zelf ook de naderende milieucatastrofe. Wie zal er voor de gevolgen opdraaien? Daarom roepen ze naar Den Haag: 'Houd de dief', terwijl ze zelf onze toekomst stelen vanwege hun winsten.

Beter is het om de grote vervuilers zelf ter verantwoording te roepen: Bestrijd de vervuiling van water, lucht en bodem op kosten van de monopolies! Afschaffing van heffingen die de lasten van milieuvervuiling op het volk afschuiven. Geen nieuwe kerncentrales en ontmanteling van de bestaande, tot er een veilige oplossing is voor afval en productie. Bevorder de ontwikkeling en toepassing van veilige en schone energiebronnen en alternatieven voor schadelijke stoffen. Tegen afvaldumping, plundering en kaalslag door de multinationals in afhankelijke landen!
(dit artikel is gepubliceerd in het nieuwe nummer van Rode Morgen)

1 opmerking:

Anoniem zei

mmmm.
Mijn indruk is dat de industrie graag subsidies wil ontvangen voor het doen van research. Al hebben ze geld zat, je kan het altijd proberen toch? Waren de subsidies voor alternatieve "groene" energiebronnen niet onlangs afgeschaft?

En er is ontzettend veel subsidiegeld beschikbaar voor allerlei zaken die ik als onzin beschouw. Zoals verenigingen die zeggen aan integratie te doen...