maandag 18 december 2006

Palestijnse verkiezingen? En waarom, en waarom niet?

Er heerst groot verzet tegen de plannen van de Palestijnse president Abbas (van Al Fatah) om nieuwe verkiezingen uit te schrijven, terwijl een jaar geleden de partij Hamas overduidelijk de Palestijnse parlementsverkiezingen won. De Verenigde Staten en de Europese Unie, die o-zo begaan zijn met democratische beginselen (maar vooral met hun zetbazen in Palestina, het oorlogszuchtige Israelische régime), bevroren na die verkiezingsuitslag de tegoeden van de Palestijnse Autoriteit, ongetwijfeld om zo een zelfde soort chaos uit te lokken als in 1973 in Chili werd veroorzaakt door de vakbond voor vrachtrijders, die met indirecte financiële steun van het CIA het land verlamde met een staking, hetgeen uiteindelijk leidde tot de bloedige staatsgreep van Augusto Pinochet.

Helaas voor Israel, de USA en de EU is het land nog steeds niet verzeild geraakt in een burgeroorlog en daarom probeert president Abbas nu maar om nieuwe parlementsverkiezingen uit te schrijven, ongetwijfeld in de (ijdele) hoop dat deze keer Al Fatah zal winnen en dat de Palestijnse Autoriteit dan weer over haar eigen geld kan beschikken; ook al verwacht niemand die de situatie een beetje kent, dat dat daadwerkelijk zal gebeuren.

Hamas heeft gelijk: ook al zouden ze nieuwe verkiezingen misschien nog overtuigender winnen (tenzij stemcomputers uit de VS worden ingevlogen - en ook die mogelijkheid mogen we niet uitsluiten), dan nog is er geen enkele reden om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. De laatste verkiezingen zijn eerlijk verlopen en het resultaat was overtuigend. Het feit dat het land bijna onbestuurbaar is, komt door de wurggreep van de VS, de EU en Israel.

Lees meer, véél meer, over de gang van zaken in Palestina, in de blog van Stan van Houcke, met name zijn artikel De Nuance van de NRC 10 van vandaag.

Geen opmerkingen: