maandag 11 december 2006

Misschien toch maar afstappen van MS Word?

Verleden week werd door Microsoft al een lek in Word gemeld, dat kennelijk actief gebruikt wordt. Het lek is gevaarlijk voor Word 2000 t/m 2003 én voor Word Viewer 2003. Aangezien Microsoft niet in staat was om een patch voor dit lek op tijd voor de maandelijkse update van deze week, zullen de gebruikers tot volgende maand voorzichtig moeten zijn - en dat komt er in feite op neer dat ze ofwel geen gebruik moeten maken van Word, ofwel hun toevlucht moeten nemen tot een oudere versie (bijv. Word '98) of bij de nieuwe Word 2007.

Alsof het al niet erg genoeg is, wordt nu door Microsoft nóg een Word-lek gemeld, dat "naar verwachting" ook pas in januari gerepareerd zal worden (Webwereld van vandaag).

Je kunt de testversie van Word 2007 downloaden, die je ongeveer 2 maanden kunt gebruiken. Je kunt echter ook overstappen op OpenOffice, een met MS-Office vergelijkbaar (en compatibel) programma met een tekstverwerker, spreadsheet, presentatie-programma en een database, maar dat gratis gebruikt mag worden, én dat veel meer op de bekende MS-office lijkt dan de nieuwe versie 2007. Het enige compatibiliteitsprobleem is dat MS-macro's niet werken in OpenOffice (vanwege een andere macro-taal in plaats van Visual Basic van MS), maar voor dagelijks gebruik zijn macro's zelden nodig en bovendien maakt dit natuurlijk je computer ook minder gevoelig voor geïnfecteerde macro's in Visual Basic.

Zomaar een gratis tip van Dwarslezer. Probeer OpenOffice eens uit naast de nieuwe Word, test eens uit hoe naadloos OpenOffice-bestanden in Word, Excel en PowerPoint gebruikt kunnen worden - en vraag je dan af of je volgend jaar weer een paar honderd euri wilt uitgeven voor een nieuwe MS-Office, terwijl je dat geld ook voor iets leuk kunt gebruiken als je overstapt op OpenOffice..

Geen opmerkingen: