woensdag 20 december 2006

Handtekening gevraagd tegen marktwerking in Europa

Uit de e-mail nieuwsbrief van het FNV (FNV e-Magazine):

Binnen Europa waait een neo-liberale wind. Het introduceren van marktwerking in het onderwijs en in de gezondheidszorg staat hoog op de agenda van de politici in Brussel. Door concurrentie zou de kwaliteit van de dienstverlening verbeteren en de prijs dalen. In de praktijk is de liberalisatie vooral winstgevend voor de bedrijven. Werknemers gaan er sterk op achteruit. Ook consumenten zijn er niet bij gebaat. Dat blijkt wel uit de perikelen rond de liberalisering in de thuiszorg.

De FNV gaat daarom samen met haar Duitse zuster, de Deutscher Gewerkschaftsbund (DGB) actie voeren. De beide bonden eisen dat de Europese Commissie het algemene belang voorrang geeft. Diensten die van algemeen belang zijn, moeten worden beschermd. Iedereen heeft immers recht op toegang tot goede gezondheidszorg. "Het kan niet zo zijn dat ziekenhuizen straks wel veel heupoperaties uitvoeren, omdat dit winstgevend is, maar bijvoorbeeld weigeren longtransplantaties te doen. Omdat ze op die transplantaties verlies dreigen te maken. Of zulke operaties alleen willen uitvoeren voor exorbitante bedragen", aldus Marjolein Bulk, beleidsmedewerker Europa van de FNV.

De Europese bonden verzamelen op dit moment via internet handtekeningen van Europeanen. De bedoeling is tenminste 1 miljoen steunbetuigingen bijeen te brengen. Lees meer en zet je handtekening!

Geen opmerkingen: