vrijdag 15 december 2006

Historisch bewustzijn en het ANP

Het moet zo langzamerhand toch iedereen wel duidelijk zijn dat het ANP geen Persbureau is, maar dat de afkorting ANP "Algemeen Nederlands Propagandabureau" betekenen.

Vandaag staat er weer een duidelijk voorbeeld van niet-over-het-hoofd-te-ziene bijkleuring in de Spits. In een artikel over de gisteren in Spanje aangenomen wet op het historisch bewustzijn ("Ley de la Memoria Histórica") wordt gememoreerd aan het feit dat 70 jaar geleden de "naar links extremisme afglijdende republiek door [...] conservatieve officieren ten onder ging".

Wat in werkelijkheid gebeurde is dat de Spaanse republiek zo enorm gesaboteerd werd door conservatieven (o.a. fascisten), monarchisten, zogenaamde christenen én de R.K. kerk, dat het land in een bestuurlijke chaos verzeild raakte. Er vonden inderdaad links geïnspireerde misdaden plaats, maar wie de moeite neemt (en dat doet het ANP niet, althans niet merkbaar) om het ruimschoots beschikbare materiaal te bestuderen, weet dat er van rechterzijde minstens evenveel misdaden gepleegd zijn. De grootste daarvan, die bijna 40 jaar duurde, was de opstand van legeronderdelen tegen de wettige regering en de daarop volgende dictatuur van Franco. Ik zou zelfs willen stellen dat de misdaden van de Baskische ETA een rechtstreeks gevolg zijn van het régime van Franco. Immers, ETA ontstond in de jaren 1960 uit verzet tegen de onderdrukking door Franco. Nadat Franco verdwenen was, werd ETA zodanig gecriminaliseerd dat het kennelijk voor de leden aantrekkelijker was om aanslagen te blijven plegen dan afstand te nemen van het achterhaalde verzet tegen het niet meer bestaande fascistische schrikbewind.

Een gotspe is ook de opmerking: "In de eerste jaren na de burgeroorlog vervolgde hij [= Franco] de verslagen republikeinen wreed." Het ligt er maar net aan hoe "de eerste jaren" geïnterpreteerd wordt, maar tot zelfs in de jaren 1970 werden nog tegenstanders geëxecuteerd aan de 'wurgpaal' (garrote vil). In 1971 is mij zelf aan den lijve duidelijk geworden dat je in Spanje zelfs je eigen schaduw niet kon vertrouwen.

Geen opmerkingen: