dinsdag 9 augustus 2005

CIA zorgt voor oorlogsdreiging

Het is intussen alom bekend dat het aan de CIA te wijten is dat Al Q'aida nu zo'n grote bedreiging vormt voor de rust in de wereld, maar naar nu blijkt (volgens informatie van Ruud Lubbers -in het VPRO radioprogramma Argos van vandaag) heeft de CIA er ook voor gezorgd dat Pakistan, Libië, Noord-Korea en Iran nu atoombommen hebben of beschikken over de kennis om die te maken.

De CIA heeft er namelijk (nog steeds volgens Lubbers - en dat lees ik in NRC/Handelsblad van vandaag) ook voor gezorgd dat de Nederlandse overheid de Pakistaan Abdul Khan in 1975 niet heeft opgepakt, ofschoon de BVD hem toen al verdacht. Khan voelde kennelijk nattigheid, want hij keerde niet terug van een vakantie in Pakistan.

Een in 1984 gestarte juridische procedure werd uiteindelijk gestaakt, omdat volgens Lubbers "Het laatste woord in zulke zaken [...] toch altijd in Washington [ligt]". Volgens hem zou hierbij een rol gespeeld kunnen hebben dat Pakistan een bondgenoot van de VS was geworden in de strijd tegen de Sovjet-bezetting van Afghanistan.

Dankzij de spionage-activiteiten van Khan heeft Pakistan zijn eigen atoombom kunnen bouwen en kon de door hem bij elkaar gespioneerde kennis worden doorverkocht aan Libië, Iran en Noord-Korea.

Als ik dit soort dingen hoor/lees, vraag ik me af of de CIA nu écht zo dom is... of misschien wel helemaal niet dient om de veiligheid (van de VS) te beschermen, maar uitsluitend om ervoor te zorgen dat de wapenindustrie kan rekenen op voldoende conflicten om lekker door te kunnen gaan met hun handel in moord en doodslag...

Geen opmerkingen: