donderdag 18 augustus 2005

O, o, o, die groepsleidsters toch!

Op 10 augustus is een 31-jarige gehandicapte vrouw ernstig verbrand in een instelling voor geestelijk gehandicapten. En op 5 augustus was in een andere instelling een 10-jarig verstandelijk gehandicapt meisje verdronken. (Brabants Dagblad vandaag).

Het was natuurlijk de schuld van de 'jonge' groepsleidster die "verzuimd [had] de temperatuur van het water vooraf te controleren". Dat heeft ze zelf "ook meteen toegegeven".

Het is wel gemakkelijk wanneer de 'schuldigen' meteen zelf hun verantwoordelijkheid toegeven.

Wat ik echter in dit soort berichten altijd mis is een beschrijving van de omstandigheden waaronder deze groepsleidster (en in het algemeen het personeel in tehuizen) moet werken. Uit andere berichten weten we immers dat er steeds meer bezuinigd wordt op personeel, waardoor de werkdruk (en dus ook het risico van fouten) steeds groter wordt.

Het zal er wel weer op uit draaien dat betrokkene ontslagen wordt en nergens meer in haar beroep terecht kan, terwijl de ware schuldigen (de uitbuiters en geldwolven van het Balk- en Zwamkabinet) hun handen in onschuld wassen, met een opmerking in de geest van 'Als die medewerkster de situatie te riskant vond, had ze aan de bel moeten trekken bij de Inspectie'...

Geen opmerkingen: