vrijdag 5 augustus 2005

Zeiken op de mm²

In de Metro van vandaag beklaagt ene Bert Bunnik zich er in een ingezonden brief over dat het hem 'steeds vaker' opvalt dat mensen op de Nederlandse snelwegen te lang op de middelste baan blijven rijden, 'terwijl de rechter baan helemaal vrij is'. Volgens hem worden deze auto's meestal bestuurd door 'bejaarden of vrouwen', en hij heeft een truukje bedacht om deze mensen te wijzen op de situatie: hij haalt hen in en snijdt hen.

Lekker kereltje, moet ik zeggen: bejaarden een hartaanval bezorgen (overigens: wat een bevooroordeeld driftkikkertje!). Maar waarover maakt hij zich feitelijk druk? De door hem nagewezen mensen rijden op de middenbaan, ze hebben dus kennelijk iemand ingehaald en houden zich vermoedelijk aan de maximum toegelaten snelheid (anders zouden ze nog wel op de rechterbaan rijden). Meneertje wil harder dan hij eigenlijk mag en zoeft deze mensen vrolijk voorbij op de derde baan. Hij kan toch gewoon -ofschoon hij te hard rijdt- doorscheuren? Waarom zit hij dan te zeuren?

Trouwens: wanneer is een baan 'helemaal vrij'? Ik zie inderdaad regelmatig mensen passeren, naar rechts schuiven en na 50 meter weer naar links gaan en deze procedure herhalen. Telkens wanneer ze naar links gaan moeten ze zich weer tussen andere passerende auto's wringen, en dat meestal op snelheden boven de maximum snelheid. Ik heb overigens vanaf het moment van invoering deze 'regel' een onzalig idee gevonden, dat alleen maar tegemoet komt aan de snelheidsdwang van mensen met zware voeten, waardoor het verkeersbeeld flink wat onrustiger is geworden.

Beste Bert (nouja beste? Ik ken beslist betere Berten!), houd je gewoon aan de maximum snelheid en zeur niet: het zal beslist je gezondheid ten goede komen (en zeker die van de door jou afgestrafte middenbaanrijders).

Geen opmerkingen: