donderdag 25 augustus 2005

Minimumloon mag best nog omlaag!

Althans dat is wat Zalm en zijn profiteursclub kan concluderen bij wat ik in NOS Teletekst lees. In een berichtje staat daar namelijk dat het Nederlandse minimumloon (na het Luxemburgse) het hoogste is in de EU. Dit blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de Statistiek.

Wie een beetje kan denken (en dat verwacht ik niet bij het Nederlandse regime) begrijpt dat de hoogte van het inkomen lang niet alles zegt. Van evenveel belang zijn namelijk de kosten die iemand moet maken om menswaardig te kunnen leven. Met de hogere kosten van de in 2006 in te voeren Ziektekostenverzekering, de ongetwijfeld volgend jaar ook stijgende huren, het duurdere openbare vervoer enz. zal dat volgend jaar ongetwijfeld nog moeilijker worden - ondanks de veel suggererende beloften van de Balkende Ellende.

Eerlijkshalve moet ik toegeven dat het Teletekst-artikel afgezien van de nietszeggende titel ("Minimumloon één na hoogste in EU") eerlijk melding maakt van het verschijnsel dat Belgen een hogere koopkracht hebben dan Nederlanders, ofschoon het minimumloon daar zo'n € 50 lager ligt dan in Nederland.

Geen opmerkingen: