maandag 8 augustus 2005

Goed werk van krakers!

In Wassenaar hebben leden van de actiegroep Woonstrijd een villa en een boerderij gekraakt. Beide staan volgens hen al jaren leeg. Ze hebben tot deze actie besloten om zo te protesteren tegen het onevenwichtige beleid van de Nederlandse 'overheid', die sociale woningen sloopt en vervangt door dure woningen, terwijl dat omgekeerd niet het geval is. (Trouw van vandaag)

Het zal wel even schrikken zijn geweest voor de inwoners van de wijk (Rijksdorp) met misschien wel het hoogste percentage 'kouwe kak' van Nederland - tenslotte woont ook minister Kwekker in de wijk, zodat ze wel van érg dichtbij met haar eigen wanbeleid wordt geconfronteerd.

Helaas vrees ik dat deze sympathieke actie geen resultaat zal hebben bij de club van Balk en Zwam, die immers alleen maar oog heeft voor zijn eigen achterban (aandeelhouders en andere patsers), maar misschien helpt een en ander wel om mensen nog een beetje meer wakker te schudden tegen de komende verkiezingen - en dan maar hopen dat de EU-vriendelijke partijen PvdA en GroenLinks tegen die tijd ook het licht weer teruggevonden hebben...

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoe zaken gaan kraken als je éven niet oplet

Door duurdere woningen te bouwen in arme wijken zorg je ervoor dat er minder armen in die buurten gaan wonen (dit betekent zowel een afname van de hoeveelheid armen als toename van de beter-bedeelden), hetgeen als lofwaardig opgevat zou kunnen worden, als er tenminste ook gelegenheid voor de weggejaagde armeren was om zich te vestigen in wat luxere woonomgevingen.
Helaas blijft dat deel van de vergelijking leeg staan.

Zo ook in Wassenaar, daar staat ook het een en ander (langdurig) leeg (dat is niets nieuws en het is natuurlijk ook niet voorbehouden aan deze plaats), onder andere een boerderij (al zo'n vijf jaar) en een villa (nog niet zó lang, maar gezien de wildgroei in de tuin toch ook al een behoorlijke tijd).

Op zaterdag 30 juli werden beide panden gekraakt (door een veertigtal actievoerders), leden van Actiegroep Woonstrijd! ("http://www.woonstrijd.org/").

Een ludieke actie (het plaatsen van een 'bord' van sloophout met de tekst "hier worden gerealiseerd: 16 sociale huurwoningen") levert in eerste instantie intimiderend politie-optreden op.

De kraakactie leidt tot een redelijke vorm van paniek onder huizenverkopers / makelaars (borden met 'te koop' of 'te huur' worden uit de voortuin gehaald, auto's op oprijlanen gezet, huizen lijken ineens weer bewoond) en in de gemeente, want die roept eigenaren van leegstaande woningen op om maatregelen te nemen ter voorkoming van kraak.
Ondanks het feit dat die panden wellicht langer dan een jaar leegstaan en er dus blijkbaar onder kopers/huurders (in een bepaalde prijscategorie natuurlijk) geen behoefte aan bestaat, heeft de gemeente er geen moeite mee om die panden aan het woonbestand te onttrekken (een woordvoerder laat weten dat een huis ook onbewoonbaar gemaakt kan worden).

Enkele dagen na het begin van de kraakactie heeft de eigenaresse van de boerderij voor het eerst in vijf jaar weer een gesprek gehad met de provincie, die grond en gebouwen bestemde voor het natuurgebied Lentevreugd.

Er staan nog een paar acties op het plan (tussen 03 en 10 augustus is in de tuin van de villa het tentenkamp "Somewhere" gevestigd), maar welke dat zijn is nog niet bekendgemaakt, dat zou het verrassingseffect ook lichtelijk wegnemen.

Water en elektra zijn nog niet aangevraagd / aangesloten in de gekraakte panden. De gemeente zou hier punten kunnen scoren na haar eerdere paniekvoetbal.

(bron: diverse artikelen Haagsche Courant, Volkskrant, Trouw, Provincie Zuid-Holland, Actiegroep Woonstrijd! - vanaf mei 2004 tot heden)

(Een uitgebreidere versie van dit commentaar, met toelichting en foto's van de Actiegroep is over enkele uren te lezen op "http://schrijfsels.atspace.com/050808.html#new")