zaterdag 13 augustus 2005

Niet meer dan vijf (5) procent?

Een artikel in NRC/Handelsblad van vandaag maakt melding van een enquête van VU-onderzoekers onder topfunctionarissen in het openbaar bestuur, waaruit blijkt dat 5,2% van de Nederlandse politici corrupt zou zijn, naast 3,2% van de ambtenaren. Het onderzoek was in 2003 door Donner aangevraagd na de bouwfraude, ofschoon het Balkenkabinetje van mening was dat corruptie in Nederland "uitzonderlijk" was (een typisch voorbeeld van wat in het handboek voor christenen -de bijbel- wordt omschreven als 'ziende blind zijn').

Bij een soortgelijk onderzoek in 1996 zou het gaan om 2,5% corrupte politici en 4% corrupte ambtenaren. Zoiets geeft toch te denken: men krijgt toch sterk de indruk dat de huidige ploeg politici corrupter is dan die uit 1996... bij de ambtenaren gaat het voor een groot gedeelte nog om dezelfde mensen als toen, waardoor er ook een veel kleiner verschil is in hun corruptie-gedrag.

Dat van die ambtenaren zal wel waar zijn, tenslotte zijn ambtenaren ook gewoon werknemers en die zijn niet anders dan andere Nederlanders. Wat me echter verbaast is dat er niet meer corrupte politici zijn. Maar misschien is er niet alleen onderzoek gedaan onder de politici van het Balk- en Zwamkabinetje.

Met het huichelachtige karakter van Zwam, Balk en kornuiten zou het mij niet verbazen wanneer de komma een plaatsje meer naar rechts zou hebben gestaan (52% dus), want ze doen voortdurend al hun zogenaamde principes geweld aan: de zogenaamde liberalen van VVD zijn aartsconservatieven, de zogenaamde christenen van het CDA zijn een clubje onchristelijke en ondemocratische conservatievelingen en de zogenaamd linkse liberalen van D66 zijn niet meer dan angstige meelopertjes die vreselijk hun best doen om toch bij hun grote voorbeelden in het gevlei te blijven.

Geen opmerkingen: