dinsdag 23 augustus 2005

De leugen aan de macht!..?

Althans, die indruk krijg je wel, wanneer je de hele gang van zaken volgt rond de moord op de Braziliaan Jean Charles de Menezes die op 22 juli maar liefst 7 politiekogels in zijn hoofd kreeg.

Een document van de politie meldt (volgens The Independent van vandaag) dat geen van de veiligheidscamera's op Stockwell (het station van de moordpartij) of in de betreffende metro-trein werkte, terwijl de metro-maatschappij Tube Lines in The Daily Mail on Sunday verklaarde dat niets bekend was van problemen met camera's op dat station op die dag. Menezes is onderweg naar het fatale moment langs 8 (acht!) videocamera's gekomen, maar desondanks zou er geen enkele opname van hem bestaan.

Ian Blair, de commissaris van de Londense metropolitan Police staat ononderbroken onder druk, mede omdat verleden week gebleken is dat de aanvankelijke verklaringen van de politie niet overeenstemmen met de feiten. Zo beweerde de politie bijvoorbeeld dat Menezes over het tourniquet gesprongen was, terwijl op (kennelijk toch beschikbare) videobeelden [de tegenspraak met de vorige alinea is niet voor mijn rekening; ik baseer me op het artikel in The Independent] te zien is dat hij het opende met zijn kaartje.

Clare Short, de minister die eerder aftrad uit protest tegen de Britse deelname aan de oorlog in Irak, verklaarde aan ITV News: 'We zijn belogen. Dit moet meer gevolgen hebben dan alleen de eis dat Sir Ian Blair moet opstappen. We moeten precies weten wat er gebeurd is. Wie heeft de leugens verteld?"

Geen opmerkingen: