woensdag 31 augustus 2005

Eerste stapje naar Republiek der Nederlanden?

Wouter Bos wil een andere opzet van de zogenaamde prinsjesdag, de derde dinsdag van september, waarop jaarlijks de koning(in) de begrotingsplannen voor het komende jaar bekend maakt. Bos had daarover gisteren een discussie met Jan-Peter Balkenende, omdat sommige lieden bezwaar hadden gemaakt tegen het feit dat Balk verleden week al enkele begrotingsplannen naar buiten had gebracht.

Bos vindt dat elk kabinetsbesluit met betrekking tot de begroting meteen openbaar moet worden gemaakt en niet moet blijven liggen tot 'prinsjesdag'. Balk vindt het een interessant onderwerp, maar hij vindt niet dat de rol van de koningin veranderd moet worden, want "dan zijn we constitutioneel verkeerd bezig". (NRC/Handelsblad vandaag).

Het zal niemand verbazen dat ik de onconstitutionaliteit van een verandering van de rol van de koning(in) alleen maar kan toejuichen en met een beetje fantasie zou dit zelfs een eerste aanzet kunnen zijn tot het opheffen van de monarchie. Immers, het lijkt me bijna onvermijdelijk -wanneer tenminste het plannetje van Bos doorgevoerd wordt- dat Beatrix op een bepaald moment geen zin heeft meer om helemaal naar Den Haag te komen om daar een paar blaadjes oud nieuws voor te lezen.

Op den duur kunnen zo andere taken van de vorst uitgehold worden. Misschien kan dan de herinvoering van de Republiek der Nederlanden nog een paar jaar uitgesteld worden wanneer de vorsten willen afzien van hun uitkering en bereid zijn pro deo te 'werken', maar uiteindelijk wordt het hoog tijd dat het anachronistische verschijnsel van een monarchie verdwijnt naar waar het thuis hoort: de geschiedenis. En daarna kan de Republiek die Nederland tot 1813 was (ook al vóór de Napoleontische periode! - dit voor de cynische monarchisten) worden hersteld.

1 opmerking:

Anoniem zei

Meteen mee eens, laat ze uit zich zelf weggaan.Generaties wat zeg ik honderden jaren kunnen ze nog teren op de vermogens die ze in Nederland hebben verzameld en ver daarbuiten en let wel, wat zij be-zitten komt wel uit ons rechtmatig nationaal bezit,dus dat hebben wij minder.Het geld is niet gebruikt voor ons aller welzijn. Anne Hilverda