zaterdag 20 augustus 2005

Pentagon schuldig aan 11/9 (2001)?

In een artikel in NRC/Handelsblad van vandaag wordt beschreven hoe Anthony Shaffer in de New York Times uit de doeken heeft gedaan dat een (inmiddels opgedoekte) militaire inlichtingeneenheid (Able Danger geheten) al in februari 2000 ontdekt had dat vier Al Q'aida terroristen in de VS een netwerk hadden gevormd. Dezen waren daadwerkelijk betrokken bij de aanslag op 11 september 2001.

Juristen van het Pentagon (het Verenigdestaatse ministerie van oorlog) hadden de eenheid echter verboden dit door te geven aan de FBI, omdat het leger binnen de VS geen verdachten mag volgen. Dit ondanks het feit dat Able Danger eind jaren 1990 werd opgericht om Al Q'aida in kaart te brengen.

Shaffer is nu zelf met deze zaak naar buiten gekomen omdat de 11-septembercommissie vorige week nog liet weten dat niet uit officiële documenten bleek dat het Pentagon vóór 2001 op de hoogte was van de kapers.


P.S.: De toevoeging van (2001) in de titel van dit stukje hangt samen met een eerdere terroristische aanslag op 11 september (1973), toen Augusto Pinochet met de actieve steun van de CIA de macht greep in Chili en daar een uniek experiment op bloederige wijze verstikte (en nog jarenlang de Chileense bevolking onderdrukte).

1 opmerking:

Pierre zei

Nog sterker:
Drie maanden voor de aanslagen schijnen een aantal panden om en nabij het huidige zewroground te koop aangeboden te zijn.
DE betreffe4nde daders stonden overigens al op een dangerous people lijst, hoe het dan ook kon dat ze alle 4 zonder problemen de VS konden binnenkomen is dan ook een open vraag.
Het gerucht gaat dat de 4 hun laffe daaad konden volbrengen omdat ultra rechtse krachten in de US hen geholpen hebben, de achterliggende gedachte van deze groepen zou liggen in het "voordeel" dat, na de aanslag, de bevolking een groot aantal vrijheidsbeperkende zonder morren zou accepteren.
Ook gaat een hardnekkig gerucht dat de aanslagen op een byzonder goed moment voor de regering Bush plaatsvonden en....vul verder maar zelf in