vrijdag 26 augustus 2005

Europese regelnichterij

Soms gebeurt het dat artikelen vervangen moeten worden, omdat ze helemaal versleten zijn. Dat was vandaag het geval met mijn fietsbel - die overigens pas meer dan 20 jaar trouw zijn diensten bewezen had.

Tot mijn verbazing had de fietsenmaker alleen nog maar fietsbellen met een of ander meeverend kunststoffen knopje om ze te bedienen in plaats van het bekende omgebogen stalen lipje. Het speet hem, maar hij had het oude model niet meer, dat was door de EU verboden, omdat mensen zich wel eens zouden kunnen verwonden aan dat scherpe (?) metalen lipje.

Dit is weer een typisch voorbeeld van overbodige regelgeving. Ik heb namelijk nog nooit gehoord van een geval waarbij iemand zich verwond had aan een fietsbel, laat staan dat iemands leven daardoor in gevaar was gebracht.

Wat ik wel regelmatig hoor is dat vliegtuigen verongelukken en dat vliegtuigen steeds slechter onderhouden worden. De oorzaak daarvan zit in het door de EU zo enthousiast omarmde neoliberalisme: bedrijven moeten (tot de dood) met elkaar kunnen concurreren. Dat daardoor bijv. vliegreizen steeds goedkoper worden, waardoor ook steeds minder geld overblijft (want de aandeelhouders moeten natuurlijk toch bij voorrang hun dividend vangen, en liefst elk jaar meer) voor onderhoud, is kennelijk minder bezwaarlijk dan dat iemand zich zou kunnen verwonden aan een fietsbel. En dat al die goedkope vluchten ook niet bepaald goed zijn voor het door de EU zo grootmondig beleden milieu is kennelijk ook niet veel meer dan een klein nadeeltje van de o zo belangrijke vrije markt...

Hoe lang duurt het nog voordat alle straattegels vervangen moeten worden door rubber tegels, omdat Jantje in Wandelbroekerveen zijn knietje geschaafd heeft bij een val?

Europese samenwerking is uitstekend, maar beperk die alsjeblieft tot noodzakelijke zaken. Het wordt voorlopig alleen steeds duidelijker dat de EU een uitstekende werkgever is voor nutteloze en overbodige plannetjesbedenkers...

1 opmerking:

Anoniem zei

inderdaad, het verzinnen van regels voor zaken die absoluut ongevaarlijk zijn is toch prachtig werk? je kan met dat werk niks fout doen, er goed mee verdienen en je wordt nog geprezen ook. Zo stel ik ook inspecteurs voor die de hoogte van drempels komen meten, en die een boete opleggen voor krinkels in het telefoonsnoer (als je daarmee speelt kan je met bureaustoel en al omvallen) en ook de veiligheid van de gewone beldrukker lijkt me twijfelachtig. Een familielid van me is weggegaan bij een werkgever omdat hij daar ivm ISO normen zijn stalen maatlat moest laten calibreren. Mijn cynische liedje "Mugwumps" gaat ook over dit onderwerp.