zaterdag 7 februari 2009

De Italiaanse as van het kwaad buiten spel gezet?

Het Italiaanse meisje Eluana raakte in 1992 tengevolge van een auto-ongeluk in coma. Sindsdien wordt zij kunstmatig in leven gehouden. Haar hersenen waren ernstig beschadigd en, omdat zij zelf al eerder had aangegeven dat zij in een dergelijk geval (dat een vriend van haar was overkomen) niet in leven gehouden zou willen worden, probeert haar vader al lange tijd om haar waardig te laten sterven. Onlangs besliste de hoogste Italiaanse rechter dat haar voeding gestaakt mocht worden en ze is intussen overgebracht naar een kliniek in Udine, waar artsen hieraan willen meewerken. (La Repubblica, 6 februari 2009).

De dictatoriale Italiaanse eerste minister Silvio Berlusconi was het daarmee echter niet eens en vaardigde een decreet uit, omdat hij het vond dat hij
de verantwoordelijkheid voor de dood van Eluana niet kon dragen. Met dit decreet wou hij voorkomen dat het leven [vegeteren] van Eluana zou worden beëindigd. (Trouw, 6 februari 2009)
Het Vaticaan
[de laatste echte dictatuur in Europa] vond dit een "zeer moedige daad", maar de Italiaanse president, Giorgio Napolitano, weigert het decreet te ondertekenen, omdat het ongrondwettelijk zou zijn de uitspraak van de hoogste rechter door een decreet teniet te doen. En zolang als het decreet niet door de president is ondertekend, kan het niet ten uitvoer gebracht worden. (NRC, 6 februari 2009)

Het Vaticaan is intussen "in opschudding dat met al deze politieke verwikkelingen een mens gedood wordt". Kardinaal Renato Raffaele Martino "had veel verwacht van het decreet, omdat dat een directe manier was om een leven te kunnen redden. [...] Alles wat gedaan kan worden om een leven te redden en om niet langs een omweg de euthanasie in Italië in te voeren moet gedaan worden." (La Repubblica, 6 februari 2009)

En een dergelijke club zou de katholieke god moeten vertegenwoordigen? Een god, die volgens eigen zeggen van de katholieke kerk een god van liefde is? Als die god al zou bestaan, zou hij zich beslist niet willen laten vertegenwoordigen door een stelletje mensen die zich vastklampen aan dode woorden en geen waarde hechten aan menselijk geluk en menselijke waardigheid. Een dergelijke god, die almachtig is volgens de kerkelijke leer, zou deze misbruikers van zijn gezag al lang gestraft hebben. Ergo: deze god bestaat simpelweg niet!

1 opmerking:

Anoniem zei

aangeschoten botte knagers

Dat VatvanKaïn (van paap Rat en purperjurk Rennie Raffel Martini) is toch die klub die wapens zegent, opdat er maar veel mensen mee gedood worden.
En die Slivering Bertuskonijn is toch die tamelijk rotslompe puber die in het gefilmde openbaar platte 'grapjes' maakt door parkeerwachten van achter aan te randen.

Nee, die kombinatie levert ontegenzeggelijk de beste argumenten op: laten we gezonde mensen afslachten, want kasplantjes moeten kunstmatig in leven gehouden worden.

Waar zat de kwaliteit van het leven ook alweer in? Iets met gezond bewustzijn toch, of moest er juist geen bewustzijn zijn? Zoals bij die hierboven genoemde knaagdieren?