zaterdag 14 februari 2009

Israel WIL gewoonweg GEEN VREDE met de Palestijnen!

Gisteren leek het er nog op dat er een bestand van achttien maanden gesloten zou worden tussen Israel en Hamas. De Egyptische regering, die bemiddelt tussen Hamas en Israel, zou na overleg met andere Palestijnse organisaties over enkele dagen het bestand afkondigen. Israel zou zich het recht voorbehouden om "met militair geweld" te reageren op schendingen van het bestand. Anderzijds zou Israel de afgrendeling van de Gaza-strook versoepelen en zou 80% van het vroegere goederenverkeer doorgelaten worden. De Israelische krant Yediot Ahronot maakte gisteren al melding van het geplande bestand, maar van officiële Israelische zijds is nog niets bevestigd. Een van de voorwaarden van Israel is dat er door Hamas geen wapens de Gaza-strook binnengesmokkeld worden. (zie hierover Ha'aretz en Het Parool van 13 en de Wiener Zeitung van 14 februari 2009.)

Toen ik gisteren het bericht in Ha'aretz las wou ik al woedend reageren op de eenzijdigheid van deze laatste eis. Israel zit tot de nok toe vol met de meest geavanceerde wapens (kan en mag moordtuig wel geavanceerd genoemd worden?), tot kernwapens toe, maar Hamas zou zich op geen enkele manier mogen verdedigen. Waarschijnlijk om ervoor te zorgen dat bij een volgende invasie de Israelische moordrobots niet bang hoeven te zijn doodgeschoten te zullen worden...

Het maakt allemaal niets meer uit. Het Israelische standpunt ten aanzien van het verwachte bestand is duidelijk. Israel WIL GEEN BESTAND. Israel wil nog steeds de volledige beschikking hebben over heel Palestina. En het ergste is dat Israel zó zeker is van zijn zaak, dat het land niet eens meer moeite doet om het te laten lijken alsof Hamas geen bestand wil. De uitslag van de Israelische verkiezingen maakt wel duidelijk dat de Palestijnen niet op een verbetering van de situatie hoeven te hopen, en ik ga ervan uit dat het Israelische régime inmiddels van Obama & Co. ook de nodige steunbetuigen ontvangen hebben. Obama's minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, gaat in ieder geval op 2 maart naar Cairo voor een conferentie over hulp aan de Gaza-strook (El Universal, 12 februari 2009) en daarbij zal ze ongetwijfeld met vertegenwoordigers van het Israelische régime spreken.

Het Parool meldt vandaag uit de koker van het ANP dat bij een luchtaanval op Khan Younis (in de Gaza-strook) een lid van de "Volksverzetscomités" gedood werd en een andere man gewond raakte [ook lid van die comités? Dat meldt het ANP dan weer niet, dus het zal wel een gewone burger zijn geweest.] De mannen zouden een aanval aan het voorbereiden zijn geweest. [Waarop? Ook dat horen we niet van het ANP.]

Vervolgens bombardeerden de Israeli's nog zes plekken aan de grens met Egypte [volgens het ANP ging het om 'smokkeltunnels', maar het kunnen natuurlijk evengoed tenten zijn geweest, waar uit hun huis gebombardeerde Palestijnen woonden.]

Op de westelijke Jordaanoever werd nog een jongen van veertien doodgeschoten, omdat hij een groep aanvoerde die stenen gooide naar een Israelische wachttoren.

Volgens het ANP was het een "wachttoren bij een joodse ["Joodse?" Ik dacht toch écht dat het Israeli's zijn die Palestina aan het inpikken zijn!] nederzetting", maar dat is natuurlijk bullshit. Het was een wachttoren van de muur om het concentratiekamp waar de vermoorde jongen woonde. Maar als je met stenen gooit naar een toren, dan mag je natuurlijk gewoon doodgeschoten worden in de filosofie van het 'uitverkoren volk' [Hoe kan er in kotsnaam een god bestaan die dit soort tuig uitverkiest?].

La Repubblica meldde gisteren dat er bij deze moordaanslag molotov-cocktails naar de militairen geworpen werden, en dat er een onderzoek ingesteld wordt naar de gang van zaken.

Maar zelfs áls er molotov-cocktails naar de Israelische bezetters geworpen werden, dan is dat nog een legitieme verzetsdaad, want de Israeli's hebben volgens diverse, ook door Israel ondertekende, accoorden niets te zoeken op de Westelijke Jordaanoever!

Geen opmerkingen: