woensdag 18 februari 2009

Eerst moet de voorraad spaarlampen op...

Het Europees parlement heeft gisteren ingestemd met een verbod op gloeilampen, want die verbruiken te veel energie. Volgend jaar mogen er al geen lampen van 100 W meer verkocht worden en vóór 2012 moeten ook alle andere lampen uit de handel zijn. Het is de bedoeling dat we eerst overschakelen op spaarlampen en dan "op termijn" op LED-lampen. (De Pers van vandaag, bladzijde 7 van de gedrukte editie)

Spaarlampen zijn, zeker wanneer ze voor korte perioden gebruikt worden (denk bijv.aan een toilet of een kelderkast) lang niet zo energiezuinig als geclaimd wordt. Er zijn -voorzover als ik weet- ook geen spaarlampen met een gelijke lichtopbrengst als een gloeilamp van 100 W. Verder leveren de uitgebrande spaarlampen kwikverontreiniging op, dus het is maar zeer de vraag of ze werkelijk een bijdrage leveren aan een schoner milieu. Ook wordt er kennelijk geen rekening gehouden met het feit dat gloeilampen warmte afgeven en spaarlampen niet of nauwelijks: dat zal op koude dagen zeker verschil maken en dus mogelijk leiden tot meer energieverbruik voor verwarming.

Daarnaast worden spaarlampen in verband gebracht met allerlei gezondheidsklachten, van migraine, lupus, duizeligheid en problemen voor epileptici, tot zelfs huidkanker. (zie Mail Online van 4 januari 2008)

De vraag is daarom, waarom we niet gewoon kunnen wachten totdat de prijs van LED-lampen voldoende gedaald is om een goed alternatief te vormen voor de gloeilampen. Het antwoord is even voor de hand liggend: Philips en andere lampenfabrieken hebben voorraden aan spaarlampen, en die moeten eerst verkocht worden...

Geen opmerkingen: