vrijdag 3 november 2006

Criminelen, maar volgens welk recht?

De Volkskrant meldde gisteravond dat in de VS meer dan 10.000 criminelen zijn opgepakt, waaronder 1.600 zedendelinquenten en 360 bendeleden. En wat waren de overige 8.000 opgepakten?

Trouwens, wat voor criminelen waren het? Volgens Nederlands recht ben je pas een misdadiger (crimineel dus) wanneer dat door de rechter is vastgesteld. Het is natuurlijk wel zo dat ze in de VS enorm efficiënt zijn (zo heeft het Verenigdestaatse leger in enkele weken Irak 'bevrijd' en ook Al Q'aida was in een mum van tijd uitgerookt... - of was dat misschien toch maar een droom?), maar het lijkt me toch vreemd dat degenen die tijdens deze actie (die volgens de Volkskrant een week duurde) intussen allemaal berecht zijn.

Volgens Nederlands recht - en ook volgens de Nederlandse beleving - gaat het dus om 10.000 verdachten (en wat mij betreft misschien wel om mensen die onder verdachte omstandigheden zijn opgepakt), maar dat zal het Algemeen Nederlands Propagandabureau natuurlijk worst zijn. De boodschap is duidelijk: in de belangrijkste natie ter wereld, het grote voorbeeld van Balkenende, wordt hard gewerkt aan een rechtvaardige samenleving, laten we dus die oorlogen en de door Israel veroorzaakte ellende maar even vergeten...

Geen opmerkingen: