zaterdag 11 november 2006

Nederlandse regering is niet te vertrouwen

Uit Het Echte Nieuws van vandaag:

Regering weigert openheid over Irak

Op 18 maart 2003 besloot het demissionaire kabinet Balkenende-I om steun te verlenen aan de oorlog tegen Irak. Het was een ingrijpend en felomstreden besluit. De oorlog miste een overtuigende inhoudelijke en juridische grondslag en bracht onoverzichtelijke risico’s met zich mee.
Van de Nederlanders was 89 procent er dan ook tegen. Toch werd Irak met Nederlandse steun aangevallen.

Inmiddels weten we dat de redenen die de oorlog zogenaamd ‘onontkoombaar’ maakten oneigenlijk waren. We weten bovendien dat onze steun heeft bijgedragen aan een ondoordachte en rampzalige bezetting. Irak is afgegleden naar een feitelijke burgeroorlog en er bestaat een reële kans op een groter conflict in de regio. Het aantal burgerdoden is het verbijsterende aantal van een half miljoen ver gepasseerd. Wereldwijd heeft de oorlog de terreurdreiging versterkt in plaats van bezworen, zo stelt een recent rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Nederland heeft op dubieuze gronden een omstreden oorlog gesteund, die is uitgelopen op een uitzichtloze ramp. Desondanks heeft de regering nooit verantwoording afgelegd voor haar besluit. Anders dan in andere landen is bij ons iedere vorm van waarheidsvinding geblokkeerd. Dat is onacceptabel.
Het afleggen van verantwoordelijkheid is een democratische plicht. Alleen zó kan de burger beoordelen of de bewindslieden die voor en namens hem werken betrouwbaar zijn, en bekwaam genoeg om belangrijke beslissingen te nemen. Alleen zó kan worden beoordeeld of de regering zorgvuldig heeft gehandeld.

Daaraan bestaat rond ‘Irak’ grote twijfel. Al jaren liggen er prangende vragen. Vragen rond zorgvuldigheid, maar ook rond mogelijke misleiding en leugens.
Vragen die het functioneren van de democratie raken, maar die de regering weigert te beantwoorden.

Wij eisen dat zij dat alsnog doet, en wel nú, vóórdat op 22 november de huidige regeerperiode wordt afgesloten. Wij moeten weten op wie wij straks in vol vertrouwen onze stem kunnen uitbrengen.

Tussen 9 en 12 november spreken wij de verantwoordelijke politici hierop aan door middel van vier open brieven, waarin wij onze eisen motiveren en op openheid aandringen. U kunt ons daarbij steunen door de actie te ondertekenen en door zélf in actie te komen. Gezamenlijk zullen wij een ‘coalition of the willing’ vormen die zijn democratische rechten opeist. De vestiging van een democratie in Irak was onze regering een roekeloze oorlog waard. De vraag is nu wat onze democratie óns waard is. (Bron: www.openheidoverirak.nu)

Wat kunt u doen?

Het succes van 'Openheid over Irak' staat of valt met de bereidheid van de sympathisanten om in actie te komen. De regering weigert al ruim 3,5 jaar opening van zaken te geven over haar steun aan de oorlog tegen Irak, ongeacht de vele argumenten die daarvoor pleiten. De media hebben weinig belangstelling voor het thema getoond. Alleen door massaal van ons te laten horen kunnen we ons doel bereiken. Hieronder vindt u daarvoor een aantal mogelijkheden, maar er zijn er natuurlijk meer. Heeft u een tip? Laat van u horen op ons Forum!

  • Steun de actie door deze te ondertekenen. Dat kan door 'Ondersteun dit initiatief en teken' aan te klikken en vervolgens uw naam in te vullen.

  • Spoor uw omgeving aan hetzelfde te doen en breng de actie onder de aandacht van zoveel mogelijk mensen en organisaties.

  • Laat de politieke partijen per telefoon, post of e-mail weten wat u vindt van de weigering van de regering om verantwoording af te leggen voor ‘Irak’. CDA, VVD en LPF zijn de partijen die zich in 2003 achter het besluit om de oorlog tegen Irak te steunen schaarden, en die sindsdien alle oproepen tot verantwoording hebben geblokkeerd.

  • Stuur per post of e-mail een ingezonden brief of stuk naar één of meerdere landelijke of regionale kranten.

  • Neem per brief, e-mail of telefoon contact op met kranten, nieuwsprogramma’s en actualiteitenrubrieken op radio en TV, met slechts één doel: wijs hen op de actie en vraag hen er aandacht aan te besteden.

  • Geef uw mening op de websites van kranten en radio- en TV-programma’s naar aanleiding van berichten en programma’s die met het thema te maken hebben.

  • Geef uw mening op onafhankelijke internetfora; open eventueel zelf een onderwerp (‘draad’). Ook enkele politieke partijen hebben een internetforum.

  • Open zelf een weblog waarop u het thema onder de aandacht brengt.
  • Geen opmerkingen: